Peter Vandenbempt over rechtszaak de Lassana Diarra

Vandenbempt duidt Diarra-zaak: "Mijlpaal in het internationale voetbal"

Vandaag om 16:24
Laatste update: om 16:23

Peter Vandenbempt heeft zijn licht laten schijnen over de zaak Lassana Diarra, een zaak die mogelijk grote gevolgen heeft voor de transferregels in het voetbal. De analist stelt dat het weleens afgelopen zou kunnen zijn met krankzinnig hoge transfersommen.

Vrijdag gaf het Europese Hof Diarra gelijk in de zaak die hij had aangespannen. De Fransman werd in 2014 geconfronteerd met een miljoenenboete nadat hij zijn contract bij Lokomotiv Moskou eenzijdig had opgezegd vanwege een conflict met de club. Diarra wilde daarna een contract tekenen bij Sporting Charleroi, maar dit ging in tegen de regels van de FIFA, waardoor hij uiteindelijk zonder club en werkloos bleef. 

De zaak werd al vergeleken met het beroemde Bosman-arrest, maar dat ligt volgens Vandenbempt genuanceerder. “Deze zaak is wel degelijk een mijlpaal in het internationale voetbal en ze zet het transfersysteem van de FIFA wel degelijk op de helling. Maar de zaak Bosman was toch nog van een heel andere orde”, zo wordt hij geciteerd bij Sporza

Het Hof heeft namelijk bepaald dat de huidige regels spelers te veel beperken en in strijd zijn met Europese wetgeving. Het is nu aan de FIFA om met nieuwe regulering te komen en tot die tijd blijven de huidige regels van kracht. “Dat betekent dat we in een soort grijze zone terechtkomen voor de volgende transferperiode, met juridische onzekerheid”, verklaart Vandenbempt.

Op de lange termijn kan de uitspraak wel degelijk grote invloed hebben, stelt de analist. “Het lijkt er wel op dat de astronomische transfersommen stilaan zullen verdwijnen uit het voetbal.”

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.