Lassana Diarra stelt transfersysteem in vraag

Mogelijk grote gevolgen voor België: Diarra mogelijk een Bosman 2.0-verhaal

3 oktober om 19:03

De voetbalwereld kijkt vol spanning uit naar een uitspraak van het Europees Hof van Justitie die deze vrijdag wordt verwacht. Deze zaak wordt al vergeleken met de beroemde Bosman-arrest. Net als toen speelt België ook nu weer een centrale rol in deze nieuwe zaak, bekend als de zaak-Diarra.

De kwestie zou het huidige transfersysteem helemaal op zijn kop kunnen zetten, meldt onder meer Het Nieuwblad. En dat heeft mogelijk verregaande gevolgen voor de financiële structuren van voetbalclubs. De inkomstenstromen van de clubs in minder grote voetballanden zouden weleens kunnen opdrogen.

In de zaak werd oud-voetballer Lassana Diarra in 2013 geconfronteerd met een miljoenenboete nadat hij zijn contract bij Lokomotiv Moskou eenzijdig had opgezegd vanwege een conflict met de club. Diarra wilde vervolgens voor Sporting Charleroi gaan spelen, maar dit ging in tegen de regels van de FIFA, waardoor hij uiteindelijk zonder club en werkloos bleef. Diarra startte een juridische procedure om dat aan te vechten.

Een mogelijke uitkomst is dat het transfersysteem helemaal wordt afgeschaft. Dit zou betekenen dat voetballers, net als gewone werknemers, hun contract op elk moment kunnen beëindigen en naar een andere club kunnen overstappen. Dit zou een grote verschuiving betekenen in de manier waarop voetbaltransfers momenteel werken. Het zou clubs minder macht geven over de toekomst van spelers en spelers meer vrijheid geven om hun loopbaan te bepalen.

Als het juridische fundament onder het transfersysteem wegvalt, verliezen veel clubs hun voornaamste bron van inkomsten. Dit geldt vooral voor landen zoals Nederland, Portugal en ons eigen land, waar transferopbrengsten een cruciaal deel vormen van de totale inkomsten van de clubs.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.