Waarom stadsbestuur van Antwerp bezoekende fans toe liet bij derby

Waarom toch bezoekende fans in Antwerpse derby: “Anders krijgen belhamels zin”

Vandaag om 10:17

Afgelopen weekend liep het uit de hand in de Antwerpse derby. Na de onrust klonk de vraag of het stadsbestuur wel bezoekende fans had moeten toelaten. Daar kwam burgemeester Bart De Wever nu op terug. 

Zondag bij een 4-0 achterstand ging een deel van de 'Beerschot-fans' over de schreef met onder meer vuurwerk. De scheidsrechters kon niet anders dan de match staken. Ondertussen ging Beerschot akkoord met een forfait-nederlaag.

De ongeregeldheden van zondag kwamen maandag aan bod tijdens de Antwerpse gemeenteraad. Het klonk nagenoeg eenduidig dat er in de toekomst meer veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om taferelen van afgelopen weekend te vermijden, schrijft Sportwereld.

Voor de match kondigde de harde kern van Beerschot al aan dat het in actie zou komen bij een achterstand. Waarom liet De Wever dan bezoekende fans toe? "Ik kan niet op eigen goeddunken beslissen of iets wel of niets kan plaatsvinden”, aldus de burgemeester.

Volgens De Wever moest hij zich baseren op de openbare veiligheidsrisico’s. "Daar heb je stukken voor nodig van de bevoegde veiligheidsdiensten en die had ik niet. Wie op mijn stoel zou anders beslissen? Je hebt geen poot te staan", klinkt het. 

Gemeenteraadslid Peter Mertens snapt de burgemeester, maar maakt ook een kanttekening. "Anders geef je die belhamels hun goesting. Maar het moet toch mogelijk zijn om een plan uit te werken, met de stad, politie, beide ploegen en de voetbalbond om gezamenlijke acties op te zetten?", aldus de man van de PVDA.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.