Europa League breekt los: 16 Belgen naast Anderlecht en Union

Europa League breekt los: naast Anderlecht en Union nog zestien Belgen

Vandaag om 13:45
Laatste update: om 13:58

De liefhebbers van de Champions League kwamen vorige week al aan hun trekken, vanaf woensdagavond is het de beurt aan de Europa League. Met RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise staan twee clubs uit de Jupiler Pro League aan de startlijn van de vernieuwde ligafase. De Belgische inbreng reikt echter een stuk verder dan dat. VoetbalPrimeur.be telt vijftien Belgen (plus één) die de komende maanden het beste van zichzelf zullen geven. 

Ook op het tweede Europese toneel valt er talent bij de vleet te ontdekken. Met ronkende namen als AS Roma, Manchester United, FC Porto of Olympique Lyon aan het vertrek is dat geen verrassing. Bij die eerste club vinden we al meteen een dubbele Belgische link. In doel is Mile Svilar intussen de vaste nummer één. Op Alexis Saelemaekers zal het helaas nog even wachten zijn. De Brusselaar blesseerde zich zwaar en wordt pas na Nieuwjaar terugverwacht.

Het is niet het enige duo met wortels in ons land. Ook Ajax, Galatasaray, Lyon en Rangers FC rekenen op twee Belgische spelers. In respectievelijke volgorde gaat het om Mika Godts en Jorthy Mokio, Michy Batshuayi en Dries Mertens, Cyriel Dessers en Nicolas Raskin, en Malick Fofana en Clinton Mata. In Glasgow gaat de Belgische invloed uiteraard nog wat dieper, want daar zwaait Philippe Clement nog steeds de plak. Hij is naast (interimaris) David Hubert en Sébastien Pocognoli de derde landgenoot die zal coachen in de Europa League.

De enkelingen
Zo blijven er nog vijf eenzaten over die niet over FC De Kampioenen of hun favoriete frituursnack kunnen spreken met hun ploegmaats. Daar hoort ook één Rode Duivel bij: Arthur Theate verdedigt de kleuren van Eintracht Frankfurt. Die club won het toernooi overigens al twee maal, recent nog in 2022. Hij maakt ook dit seizoen nog enigszins kans op eindwinst. 

Dat zou voor de overgebleven vier landgenoten een regelrechte stunt zijn. Simon Michez verliet zinkend schip K. Beerschot V.A. net op tijd voor Slavia Praag, terwijl Philippe Rommens met Ferencváros mag openen op het veld van Anderlecht. Tot slot waren William Baeten (FCSB) en Alec Van Hoorenbeeck (FC Twente) van waarde voor hun club door te scoren in de Europese voorrondes. Dat kunstje willen ze zeker herhalen in de league phase!

Oh ja, bij AZ loopt er nog een buitenbeentje rond. Kristijan Belic zal bij de meeste JPL-voetbalvolgers niet meteen een belletje doen rinkelen, maar de Servische middenvelder beschikt wel over een Belgische paspoort. Hij is immers de zoon van oud-keeper Dusan Belic, die begin deze eeuw het doel van STVV verdedigde. Hij bleek echter ook in staat om zelf raak te schieten, aangezien zijn zoon geboren werd in Sint-Truiden. Al vroeg verhuisde het gezin weg uit ons land. Wie weet, heeft deze Europa League wel een terugkeer naar zijn geboortegrond in petto. Dat zal dan vanaf de knock-out-fase moeten gebeuren.