Tackle Witsel op Wasilewski staat nog op netvlies van Nzolo

Nzolo houdt slechte herinnering over aan Witsel-Wasilewski: "Nooit meer vergeten"

Vandaag om 11:34

De aanslag van Axel Witsel op Marcin Wasilewski is zo'n moment dat (jammer genoeg) in het collectieve geheugen zit van de trouwe volger van de Jupiler Pro League. Een uitdagendere quizvraag zou zijn: wie was die noodlottige dag de scheidsrechter? Wel, dat was Jérôme Efong Nzolo. Ook hij denkt er soms nog steeds aan terug.

Net als bij vele mensen staan de beelden ook op het netvlies van Nzolo gebrand. "Uiteraard. Ik kan dat nooit meer vergeten", laat de oud-arbiter aan Het Nieuwsblad weten vanuit Gabon. "Alles wat je voor de eerste keer meemaakt, laat een diepere indruk na." Ter herinnering: het been van Wasilewski werd op meerdere plaatsen gebroken, waardoor de Pool voor een maandenlange en intensieve revalidatie stond. Uiteindelijk zou hij wel nog kunnen voetballen.

Nzolo noemt het nog steeds het donkerste voorval uit zijn loopbaan. "Het kan erger natuurlijk - collega's die spelers op het veld zien doodvallen - maar leuk was anders", zucht hij. Tegenwoordig is Nzolo als technisch instructeur van de FIFA bezig met de opleiding van jonge, Afrikaanse scheidsrechters. Dat moment met Witsel en Wasilewski komt geregeld ter sprake. "Ik vertel er ook over aan de scheidsrechters die ik opleid en zeg hen daarom dat ze altijd op alles voorbereid moeten zijn."