Alderweireld geeft uitleg over zijn type als analist bij VTM

Alderweireld over type als analist: “Ga niet kapot relativeren, uitleggen waarom”

19 augustus om 13:44

Toby Alderweireld is de gloednieuwe analist voor VTM. De kapitein van Royal Antwerp FC gaat als analist aan de slag in de Champions League en over de Rode Duivels. Alderweireld geeft uitleg over wat voor type analist hij wil zijn.

Alderweireld geeft uitleg wat voor analist hij gaat zijn. “Met het grootste respect voor de huidige generatie Belgische analisten, maar ik wil een analist zijn die spreekt door de ogen van de voetballer. Ik zal me telkens verplaatsen in de speler. Ik ga niet alles kapot relativeren, en natuurlijk zal ik de fouten benoemen, maar ik zal de kijkers trachten uit te leggen waaróm die speler die fout maakt”, citeert Het Laatste Nieuws Alderweireld.

Alderweireld neemt een voorbeeld om uit te leggen hoe hij zal gaan analyseren. De verdediger van Antwerp neemt een situatie uit het Europees kampioenschap 2021 in de kwartfinale tegen Italië. Destijds kreeg Alderweireld kritiek, er werd aangegeven dat Alderweireld een fout maakte door achteruit te lopen in plaats van in te stappen.

Alderweireld legt uit dat Youri Tielemans daarvoor werd uitgekapt door Lorenzo Insigne en dat hij liever wilde afwachten tot de Italiaan wel moest gaan schieten. “En als ik nu één doelman vertrouw om een schot van buiten het zestienmetergebied te pakken, dan is het wel Thibaut (Courtois, red). Alleen schiet Insigne die bal zó weergaloos binnen… Het is dié context bij wedstrijdfases die ik aan de mensen wil vertellen. Verwacht van mij geen ronkende quotes of titels. Ik hoop de kijker inzicht te geven waarom een speler die of die keuze maakt”, besluit Alderweireld.