'Vergeten' Duivels: zeven Belgen maakten geen enkele minuut op EK

2 juli om 22:18
Laatste update: 2 juli om 22:18

De Rode Duivels trokken met 25 kernspelers naar het EK, maar bondscoach Domenico Tedesco was behoorlijk zuinig met zijn kern. Op het hele toernooi kwamen amper achttien spelers daadwerkelijk in actie. 

Tedesco mocht eigenlijk 26 spelers oproepen, maar koos ervoor om het met één speler minder te doen. Verder haalde hij ook geen vervanger meer voor de geblesseerde Thomas Meunier. Meunier raakte nooit speelklaar, waardoor de kern de facto uit 24 spelers bestond.

Dat de twee reservekeepers niet gebruikt worden is vrij normaal op een EK. Matz Sels en Thomas Kaminski zullen dus niet al te ontgoocheld zijn. De terugkeer van Axel Witsel heeft een muis gebaard. Hij zat na blessureleed uiteindelijk wel in de selectie tegen Frankrijk, maar eindigt ook op nul speelminuten.

Daarbuiten hebben we nog drie 'vergeten' Duivels. Aster Vranckx, Arthur Vermeeren en Maxim De Cuyper waren voor alle wedstrijden beschikbaar, maar werden nooit ingezet. Ook voor Charles De Ketelaere was het EK overigens een sof. Pas in de absolute slotfase tegen Frankrijk werd zijn nul van het bord geveegd.

Vergeleken met het EK van 2020 is dat een opmerkelijk verschil. Toen gebruikte toenmalig bondscoach Roberto Martinez enkel de reservekeepers niet. Alle 22 veldspelers kregen minuten, al raakte België toen ook wel verder met een kwartfinale.