Rode Duivels mogen borst nat maken: "Véél beter verdedigen"

"Met een prestatie zoals tegen Oekraïne krijg je de goals maandag niet geteld"

27 juni om 09:27

Geen pad via Nederland en (eventueel) Oostenrijk, wel een loodzware tabelhelft met Duitsland, Spanje, Portugal en als eerste horde Frankrijk. Dat is het gevolg van de futloze wedstrijd van de Rode Duivels tegen Oekraïne (0-0). Peter Vandenbempt vreest dat de Fransen meteen ook de laatste horde zullen worden, al trekt hij zich op aan het verleden.

De flauwe prestatie in Stuttgart heeft heel wat losgemaakt bij de Belgische aanhang. De aanwezige fans floten spelers en trainer uit en ook op het thuisfront heerst er veel onvrede. De Rode Duivels hadden een gouden kans om in een gunstige tabelhelft te geraken, maar durfden die niet te grijpen. Daardoor moeten ze maandag de strijd aanbinden met Frankrijk, volgens velen de topfavoriet, toch zeker voor aanvang van dit toernooi.

Vandenbempt ziet dat de krachtsverhoudingen duidelijk zijn. "Met een prestatie zoals tegen Oekraïne krijg je de goals maandag niet geteld. Mbappé, Barcola, Dembélé, Griezmann ...", somt hij de individuele klasse van de Fransen op bij Sporza. "Daar zal véél beter tegen verdedigd moeten worden, want anders zal je toch prijs hebben. Dat de Fransen nog geen enkele veldgoal maakten, was namelijk vooral te danken aan twee geweldige keepers."

Moed uit het verleden
De teerlingen zijn geworpen, de Belgen staan een lastig parcours te wachten als ze ver willen doorstoten op Euro 2024. Vandenbempt probeert de moed te vinden bij enkele succesvolle campagnes uit langer vervlogen tijden. "Het grote voordeel: niemand verwacht straks iets van de Duivels", klinkt het. De journalist verwijst bijvoorbeeld naar de WK's van 1986 en 2002. "De Belgen lagen ook toen onder vuur door matige prestaties, interne twisten en gedoe met de pers", herinnert hij zich.

Ondanks die strubbelingen leverden de Rode Duivels toen twee uitmuntende prestaties af. "In '86 door te stunten tegen de USSR en 16 jaar later met een uitstekende match tegen Brazilië", aldus Vandenbempt. Maandag tegen Frankrijk is dat volgens hem ook perfect mogelijk. "Maar dan zal je wel minstens drie keer beter moeten spelen dan woensdag."