EK voorbeschouwing: geschiedenis onderlinge duels België - Oekraïne

Eerste confrontatie België - Oekraïne ooit gelijk op scherpst van de snede

25 juni om 23:44
Laatste update: 25 juni om 23:44

Na de misstap tegen Slowakije en het herstel tegen Roemenië spelen de Rode Duivels woensdag hun laatste en beslissende groepsmatch tegen Oekraïne. De Rode Duivels speelden nog nooit eerder een match tegen de Oekraïners.

Dat de Rode Duivels nog nooit tegen Oekraïne speelden is niet zo heel vreemd: de Oekraïners komen pas sinds 1992 uit als zelfstandig voetballand. Voor het uiteenvallen kwamen de Oekraïense spelers uit voor de Sovjet-Unie.
 
De Rode Duivels speelden in totaal vijf keer tegen de Sovjet-Unie en slechts eenmaal konden de Rode Duivels winnen. Dat was tijdens het WK van 1986: allicht een van de meest onvergetelijke wedstrijden uit de geschiedenis van de Rode Duivels.
 
Met spelers als Pavel Jakovenko en Igor Belanov was de Sovjet-Unie vooraf torenhoog favoriet, maar na een sublieme match geraakten de Rode Duivels toch voorbij de ijzersterke tegenstander. Tweemaal kwamen de Rode Duivels achter, maar door goals van Enzo Scifo en Jan Ceulemans werd de verlenging toch gehaald. Daarin waren de Rode Duivels ontketend en wonnen uiteindelijk met 4-3.


Op de WK’s van 1970 en 1982 was de Sovjet-Unie te sterk voor België. En ook twee oefenmatchen in de jaren zestig werden verloren door de Rode Duivels. Opmerkelijk is dat bijna alle goals van de Sovjets tegen België een Oekraïens sausje hebben: acht van de tien goals werden gemaakt door Sovjet-spelers met een Oekraïense achtergrond. De bekendste daarvan is wellicht de in Odessa geboren spits Belanov.
 
Hoe deed Oekraïne het op de vorige EK’s?
Oekraïne, dat door de oorlog de kwalificatiecampagne voor dit EK niet in eigen land kon spelen, plaatste zich via een barragematch. Chelsea-aanvaller Mykhailo Mudryk schoot de Oekraïners vlak voor tijd langs het stugge IJsland.
 
Voor Oekraïne is het EK in Duitsland het vierde opeenvolgende EK waaraan het deelneemt. In 2012 maakte het land hun debuut op een EK, toen het als gastland automatisch geplaatst was.
 
De Oekraïners wonnen destijds hun openingsduel tegen Zweden met 2-1 door twee goals van Andrij Sjevtsjenko, maar konden niet doorstoten na nederlagen tegen Engeland en Frankrijk.
 
Ook op het EK 2016 in Frankrijk geraakte Oekraïne niet uit de poule. In een toch kansrijke groep met Duitsland, Polen en Noord-Ierland ging het land roemloos ten onder: drie nederlagen en zelfs geen doelpunt gescoord.
 
Het vorige EK bereikten de Oekraïners hun beste prestatie tot nu toe: het reikte tot de kwartfinale. Als een van de beste nummers drie stootte het door naar de achtste finales, waarin het na verlenging Zweden versloeg. In de kwartfinale bleek Engeland veel te sterk: in Rome werd met 0-4 verloren.

Een achtste finale in 2024 zou een flinke opsteker zijn voor het door oorlog geplaagde land. De winst op Slowakije zorgde voor enorme ontlading bij zowel de spelers als de Oekraïense fans op de tribunes. In tijden van oorlog lijkt voetbal, de belangrijkste bijzaak van het leven, toch enige troost te kunnen bieden.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.