Wedstrijdverslag Hongarije-Zwitserland op EK 2024

Hongarije te laat wakker: Zwitserland wint eerste EK-match na zinderende slotfase

15 juni om 17:01
Laatste update: 15 juni om 17:06

Zwitserland heeft zijn eerste poulewedstrijd op het EK weten te winnen van Hongarije. De effectieve Zwitsers sloegen voor rust tweemaal toe. In de absolute slotfase maakte Breel Embolo aan alle twijfels een einde. Hongarije blijft na een zwakke eerste helft en een veel betere tweede helft steken op nul punten in poule A. Bij Zwitserland bleef Ardon Jashari (Club Brugge) de hele match op de bank.

Hongarije en Zwitserland zagen Duitsland vrijdagavond overtuigend winnen van Schotland in poule A. Beide landen vechten vermoedelijk met de Schotten om de tweede plaats. In het onderlinge duel van zaterdag kon er een eerste stap gezet worden naar die plek achter Duitsland.

Zwitserland leek zich dat in de eerste helft het meest te beseffen. De ploeg begon met spelers als Granit Xhaka en Manuel Akanji uitstekend aan hun eerste EK-wedstrijd. Al in de twaalfde minuut was het raak toen Kwadwo Duah weggestuurd werd. De spits rondde koeltjes af, maar er werd gevlagd voor buitenspel. Na inmenging van de VAR werd de goal alsnog goedgekeurd. Niet veel later kreeg Ruben Vargas een grote mogelijkheid op de 2-0. De middenvelder annex aanvaller wist deze niet te benutten.

Een minuut of zes voor rust zorgde Willi Oban voor het eerste gevaar vanuit Hongarije. De verdediger kreeg net niet genoeg kracht achter zijn kopbal. Het werd dus geen 1-1 en op slag van rust kreeg Hongarije de deksel alsnog op de neus. Michel Aebischer maakte met een schot van buiten de zestien zijn eerste treffer voor Zwitserland. Daarmee bepaalde hij de ruststand op 2-0.

Na rust kwam Hongarije beter voor de dag. Zwitserland probeerde het nog wel, maar verdedigde vooral de voorsprong. Na ruim een uur werd Hongarije voor het eerst echt gevaarlijk. Roland Sallai kreeg een kopkans, maar verzilverde deze niet. Niet veel later was het alsnog raak voor de Hongaren. Barnabas Varga kopte raak uit een voorzet van Dominik Szoboszlai. Doelpuntenmaker Aebischer kon hem niet bedwingen.

De treffer van Varga was voor Hongarije het startsein voor een vroeg slotoffensief. Zwitserland zakte steeds verder terug en leek niet de ploeg die Hongarije de eerste helft van de mat speelde. Toch kwamen de Hongaren niet tot écht grote kansen. In de slotfase voorkwam Peter Gulacsi zelfs dat de Zwitsers nog op 1-3 kwamen via een eigen doelpunt. Uiteindelijk maakte Embolo aan alle twijfels een einde door alsnog de 1-3 te maken en daarmee de eindstand te bepalen. Duitsland blijft daardoor eerste staan in poule A. Zwitserland staat tweede met hetzelfde aantal punten. Hongarije staat derde en Schotland vierde.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.