Diepere blik op de rode financiële cijfers van Antwerp

Antwerp vergeleken met PSV en Feyenoord: 'Zelfde loonkost, maar drie keer minder personeel'

14 mei om 23:31
Laatste update: 14 mei om 23:33

Na het wonderbaarlijke 2023 is Royal Antwerp FC weer helemaal geland in de werkelijkheid. En die kleurt rood, zo blijkt. Financieel beschikt The Great Old niet bepaald over de beste papieren. Het Nederlandse Voetbal International ging in een uitgebreid artikel dieper in op de boekhouding in Deurne-Noord.

Met onder meer Mark van Bommel, Marc Overmars, Vincent Janssen en Owen Wijndal in de gelederen valt de Nederlandse connectie bij Antwerp niet ver te zoeken. Het is daarom niet zo bijzonder dat VI zich eens verdiepte in de situatie bij Antwerp. Volgens het Nederlandse medium valt het nakende vertrek van Van Bommel niet los te zien van de verminderde financiële slagkracht.

Want de cijfers zien er niet al te best uit. De wetten van de economie zijn op dat vlak doodeenvoudig: als er minder geld binnenkomt dan er buiten stroomt, zit er iets scheef. Over de voorbije twee boekjaren heen draaide Antwerp een omzet van 69 miljoen euro. Daar stonden liefst 112 miljoen euro aan uitgaven tegenover. Vooral de loonlast baart zorgen.

Torenhoge lonen
Sinds Overmars op de Bosuil neerstreek, is de sportieve ambitie van Stamnummer Eén steil omhoog gegaan. Dat leverde ook een historische treble op, maar wel ten koste van een stevig gat in de begroting. Zo stegen de kosten in het tijdperk-Overmars met 32 miljoen euro, vooral vanwege verhoogde salarissen. Vorig seizoen betaalde Antwerp in totaal 58 miljoen aan lonen. Dat is vergelijkbaar met Nederlandse topclubs als PSV en Feyenoord, volgens VI.

Daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij. 'Verschil is wel dat deze loonsom bij de Nederlandse clubs werd verdeeld over 335 respectievelijk 328 arbeidsplaatsen. Antwerp FC daarentegen heeft maar 113 fulltime banen', vergelijkt VI. Op een of andere manier zal Paul Gheysens de tanker toch moeten keren. Antwerp zit namelijk met structurele verliezen. 'Kijken we naar de laatste vijf seizoenen, 2018 tot 2023, dan is er in die periode 112 miljoen verdampt. Een gezond eigen vermogen is er niet, want ook dat stond na vorig seizoen 45 miljoen in de min', besluit VI haar donkere analyse.