Anderlecht moet dan toch voorbij Burgess geraken: "Eerlijk? I don't care"
Zondag mogen RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise in een rechtstreeks duel uitvechten wie het nu écht verdient om bovenaan de Jupiler Pro League te staan. Bij de bezoekers zal Christian Burgess zijn plekje in de achterhoede weer innemen na zijn veelbesproken afwezigheid tegen Cercle Brugge. Brian Riemer heeft daar zo zijn bedenkingen bij.
Je kon er gif op innemen dat de naam van Burgess zou vallen op de persbabbel van Riemer. De mandekker van Union stond afgelopen week in het oog van de storm na de kwestie rond zijn mogelijke schorsing. Uiteindelijk is er een salomonsoordeel uit de bus gevallen: na zijn (onnodige) namiddagje in de tribune van zondag kreeg Burgess geen bijkomende straf opgelegd. Daarom kan hij gewoon aantreden tegen Anderlecht.
Riemer wilde niet op die zaak in het bijzonder ingaan. "Eerlijk? I don’t care." Het weerhield de Deen er niet van om een ander standpunt te delen. "Wat ik wél kwijt wil: veel mensen in België vinden het moeilijk om het schorsingssysteem te begrijpen, en dan vooral hoeveel er in beroep kan gegaan worden. Ze maken het ingewikkeld en verwarrend", vindt Riemer. Hij verwijst naar het Engelse voetbal, waar je slechts één keer in beroep kan gaan, om precies te zijn over de rode kaart op zich. Over de lengte van de schorsing kan dat niet, in tegenstelling tot in ons land.
Dat systeem is veel transparanter dan het Belgische, oordeelt Riemer. "Want dan wordt alles blurry. Je opent bepaalde deuren die je gesloten wil houden." De Anderlecht-trainer verwijst naar één van zijn eigen spelers. Zeno Debast kreeg rood voor een opzettelijke handbal op het veld van KV Kortrijk, maar kon de volgende speeldag opnieuw meespelen. "In elk ander land zou hij nadien één speeldag geschorst zijn, wat gewoon logisch is."
Steekje richting Union
Als uitsmijter had Riemer nog een boodschap voor Union Saint-Gilloise. Vorige week had Alexander Blessin gesuggereerd dat Anderlecht al te vaak (scheidsrechterlijke) beslissingen in haar voordeel mee kreeg. Dat is ook Riemer ter ore gekomen. "Kijk, ik hoor dat veel mensen Union proberen te cheaten. Dat er veel beslissingen tegen hen waren. Wel, nu was er dan toch iemand die hen een béétje wilde helpen", smaalt hij verwijzend naar de zaak-Burgess.