'Ten Hag sneuvelt voorlopig niet bij Man United'

'Nieuwe koers van Man United is goed nieuws voor Ten Hag: veilige haven in zicht'

14 februari om 22:54

De nieuwe wind die onder INEOS-topman Jim Ratcliffe waait bij Manchester United is ook goed nieuws voor Erik ten Hag. Dat schrijft het Algemeen Dagblad in een achtergrondstuk. De Nederlandse manager lijkt voorlopig zeker van zijn baan.

Ratcliffe is sinds kort mede-eigenaar van Manchester United en samen met Dave Brailsford zwaait hij nu de scepter bij de Premier League-grootmacht. Ze wisten de nieuwe CEO Omar Berrada al los te weken bij Manchester City en Dan Ashworth moet overkomen van Newcastle United als nieuwe sportdirecteur. Daarnaast willen The Mancunians nog een technisch directeur aanstellen. Ratcliffe is zodoende druk om op directieniveau orde op zaken te stellen.

Dat is ook voor Erik ten Hag goed nieuws, betoogt het AD. 'Of de Tukker ook komend seizoen nog de manager van United is, zal uiteraard óók afhangen van de prestaties in de komende maanden, maar het is wel duidelijk dat Ten Hag voorlopig niet sneuvelt onder de nieuwe eigenaren', schrijft de krant. Dat United dit seizoen eindelijk de stijgende lijn te pakken heeft komt ook als geroepen. Dat valt samen met de ziekenboeg die leegstroomt.

'Het bevestigt ook de analyse die INEOS intern eerder al maakte', weet het AD. 'De problemen van United liggen al sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson in 2013 veel dieper dan bij de manager alleen. De Schot was een allesbepalende figuur uit een compleet andere tijd. Ratcliffe en Brailsford maken met hun eerste stappen meteen zichtbaar wat de nieuwe koers wordt: minder opportunisme, meer structuur.'

Volgens de krant past Ten Hag prima binnen de nieuwe werkwijze bij United. 'Niet toevallig stond Ten Hag al eerder op de radar bij OGC Nice, de Franse club die ook eigendom is van Ratcliffe & co.' Als Ten Hag blijft winnen en een Champions League-ticket pakt, dan heeft hij 'steeds wat meer uitzicht op een veilige haven'. 'Een veilige haven in dubbel opzicht. Niet alleen omdat Ten Hag in dat geval domweg zijn baan behoudt. Óók omdat de coach zich dan – eindelijk – voluit kan richten op waar werkelijk zijn kracht ligt: op en rondom het veld.'