'Alsnog 21 hooligans veroordeeld na Club-Antwerp'

Toch nog staartje voor Club-Antwerp uit 2017: 'Rechtbank veroordeelt 21 hooligans'

31 januari om 14:49

Het Hof van Beroep heeft 21 hooligans van Club Brugge en/of ADO Den Haag veroordeeld tot celstraffen. Aanleiding was het duel van Club tegen Royal Antwerp FC uit 2017. De meerderheid van de bende moet twee jaar brommen, de twee leiders kregen zelfs een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd.

De feiten dateren uit oktober 2017, in het eerste seizoen van Antwerp op het hoogste niveau sinds de degradatie aan het begin van deze eeuw, doet Het Nieuwsblad het verhaal. De verplaatsing naar Jan Breydel stond al lang in de agenda's omcirkeld, gezien de rivaliteit tussen beide clubs, jammer genoeg bij sommigen om de verkeerde redenen. Blauw-Zwart won de confrontatie tussen de lijnen met 1-0, maar nadien haalden vooral de rellen achteraf de voorpagina's.

Rondom het stadion braken namelijk stevige gevechten uit tussen de harde kernen van beide ploegen. Die van Brugge kreeg daarbij versterking vanuit Den Haag. Er werd veel schade aangericht op straat en twaalf agenten raakten gewond, onder wie een commissaris, die een gebroken kaak opliep. Een straf kregen de verantwoordelijken evenwel niet opgelegd. In eerste instantie had één van de advocaten van de Nederlandse beschuldigden immers een procedurefout gevonden.

21 hooligans gingen op die manier vrijuit. In beroep werd die beslissing nu echter teruggedraaid. De rechter oordeelde het onderzoek wél rechtsgeldig en volgde nadien de redenering van het Openbaar Ministerie. Die achtte de slagen en verwondingen aan de agenten bewezen, net als de vele beschadigingen aan het straatmeubilair. Bovendien oordeelde het Ministerie dat de bende wel degelijk bewust samen kwam om keet te schoppen. Negentien hooligans kregen een celstraf van twee jaar te horen, voor de bendeleiders gaat het om tweeënhalf jaar.