Burgemeester na wangedrag STVV – Genk

Hoofdinspecteur legt uit na STVV – Genk: “Wisselen van kledij onder grote banners”

30 januari 2024 om 14:32
Update: 30 januari 2024 om 14:32

Het ging opnieuw mis in de Jupiler Pro League, ditmaal in de Limburgse derby tussen STVV en KRC Genk. Een gedeelte van de Genkse supporters brandde netten door en gooiden vuurpijlen op het veld. Er is nog geen een van de daders geïdentificeerd. Truiens burgemeester Ingrid Kempeneers en hoofdinspecteur Nicky Serrani vertellen aan Het Nieuwsblad over het wangedrag tijdens de Limburgse derby.

Het onderzoek naar de identificatie van de daders tijdens STVV – Genk loopt nog. Burgemeester Kempeneers zegt er het volgende over. “Voorlopig is er nog niemand geïdentificeerd, en dat zal ook niet makkelijk worden, gelet op hun bivakmutsen”, vertelt Kempeneers. Sinds 2011 is het in België verboden om publiekelijk gezicht bedekkende kleding te dragen. “Wij stellen alles in het werk om de overtreders te ontmaskeren en te verbaliseren, maar dat is geen evidentie”, vult Serrani aan.

Reist altijd een groep agenten mee met Genk
Bij iedere uitmatch van Genk reist er een groep agenten mee, er zitten altijd agenten in burger tussen de Genkse supporters. “Natuurlijk kennen onze mensen na al die jaren de harde kern en weten we bij benadering wie de overtreders zijn. Maar het is nog een heel andere zaak om met hard bewijs aan te tonen dat net die éne persoon een vuurpijl op het veld gooide”, deelt Serrani.

Serrani legt uit dat de supporters dit ook weten en daarom bewust wisselen van kledij. “Naast de bivakmutsen wisselen ze bijvoorbeeld ook van kledij onder de grote banners, waardoor het moeilijk is om iemand met zekerheid te identificeren”, meent Serrani.

Bewust niet ingegrepen bij STVV - Genk
Uiteindelijk werd ervoor gekozen om niet in te grijpen in de Limburgse derby tussen STVV en Genk. Dit terwijl het toch duidelijk zichtbaar was dat de netten werden doorgebrand en er vuurpijlen op het veld werden gegooid.

“Als spotter in burger is het heel moeilijk om in te grijpen in zo’n grote groep”, vertelt Serrani. Ook de lokale Truiense politie greep niet in. “Op zo’n moment manu militari een vol supportersvak binnenvallen, houdt een groot risico op verdere escalatie in. Dat wilden we te allen prijze vermijden. Voor je het weet vallen er dan slachtoffers”, aldus de politie.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.