"Boterberg zal fout uit Genk-Anderlecht toegeven"

Geloof dat Genk-Anderlecht herspeeld wordt: "Anders is VAR min of meer blind"

26 december 2023 om 10:16

Een uitspraak over RSC Anderlecht - KRC Genk laat nog steeds op zich wachten. De Limburgers moeten dinsdagmiddag hoe dan ook aantreden tegen Royal Antwerp FC, al spelen ze die partij 'onder voorbehoud', in afwachting van het eindoordeel over de topper van afgelopen zaterdag. Wim De Coninck denkt dat we afstevenen op een rematch.

De situatie is inmiddels duidelijk. Genk heeft een officiële klacht ingediend bij het scheidsrechterscomité, aangezien het oordeelt dat er een scheidsrechterlijke dwaling is gebeurd. Hoofd-VAR Jan Boterberg vervult nu een sleutelrol. Als uit zijn getuigenis blijkt dat de VAR de inlopende Yari Verschaeren helemaal gemist heeft, gaat het om een menselijke fout. In dat geval is herspelen uit den boze. Hebben de VAR-refs Verschaeren echter wél opgemerkt en de regels verkeerdelijk toegepast, dan schrijft het reglement voor dat een herspeling toegestaan is.

De Coninck kan zich dat eerste scenario alvast niet inbeelden. "Dat lijkt me bij de haren gegrepen. Dan zouden de drie scheidsrechters in het VAR-hok min of meer blind moeten zijn", schuwt de analist de krasse taal niet bij Sporza. Niet alleen was de loopbeweging van Verschaeren erg duidelijk, bovendien acht je toch van professionele arbiters dat ze de regels beheersen. "Als ze het reglement niet kennen, is het ook heel erg."

Niettemin is De Coninck ervan overtuigd dat dat laatste de verklaring is. "Bij een menselijke fout zou de kous snel af zijn, maar Boterberg zal wel zo groot zijn om eerlijk toe te geven dat er een fout is gemaakt", heeft hij vertrouwen. Als dat inderdaad het geval, lijkt Anderlecht-Genk herspeeld te zullen worden. Al kan het nog even duren vooraleer daar definitief uitsluitsel over komt, waarschuwt De Coninck nog.