Vijf lessen uit speeldag 15: halfweg leidt weerbarstig Union, Vertonghen geroemd

27 november 2023 om 21:20
Laatste update: 27 november 2023 om 21:20

Half werk is geen werk, en dus is er nog helemaal niets beslist in de Jupiler Pro League. Aan de vooravond van de maand december zit de helft van de reguliere competitie er wel op. Op speeldag 15 kwamen bepaalde ploegen elkaar voor het laatst voor het eerst tegen. VoetbalPrimeur.be noteert vijf lessen om te onthouden.

Buigen mag, kraken niet
Met de herfsttitel op zak rondde Union Saint-Gilloise de heenronde af op bezoek bij uitdager KAA Gent. Vooral voor de rust bleek dat geen plezieruitje. De koploper geraakte maar niet onder de Gentse druk uit en mocht blij zijn met een minimale achterstand aan de pauze. Op karakter gaat echter ook, zeker als je Unionist bent. In het tweede bedrijf demonstreerden de Brusselaars nog maar eens hun weerbarstigheid, mede dankzij enkele geslaagde tactische ingrepen van Alexander Blessin.

(Niet) knokken voor de trainer
Na een wanprestatie op de Bosuil keek iedereen reikhalzend uit naar de (mogelijke) reactie van de spelers van Standard Luik. Zien zij het nog zitten met Carl Hoefkens, die in bepaalde Franstalige media al naar de uitgang begeleid werd? Het antwoord klonk luid en duidelijk: JA! Niet dat De Rouches plots flitsend door het leven gingen, maar de wil om te winnen was groter dan bij KRC Genk. Daar maakte Wouter Vrancken dan weer van de gelegenheid gebruik om zijn elftal een veeg uit de pan te geven. De grinta ontbrak. Dat woord moet je nu eenmaal vaker in de mond nemen als het niet loopt als een trein.

Feliceroi
Niet Karel II, maar Felice Mazzu staat al lang te boek als de koning van Charleroi. Dit seizoen wankelt (wankelde?) zijn troon evenwel vervaarlijker dan ooit tevoren. Tot dusver wilde het maar niet lukken, af en toe gefnuikt door pech. Ook tegen KVC Westerlo zat er een ferme dreun aan te komen, maar dan was daar toch weer … Mazzu-time. Voor de zoveelste keer mocht de passionele trainer het veld bestormen in de slotseconden van een thuiswedstrijd. Zijn dynastie blijft voorlopig verder lopen.

Degradatielessen voor dummies
Op datzelfde Mambourg kreeg Westerlo een harde klap in het gezicht van het degradatiespook. Zelf gelijkmaken in blessuretijd om alsnog de boot in te gaan in minuut 96 (!), het zijn van die kantelmomenten waar je aan het einde van de rit met hartzeer op terugblikt. Eén troost voor Jonas De Roeck en zijn manschappen: een dag later liep ook KV Kortrijk een trauma op. Een kansloze 0-3-thuisnederlaag tegen nochtans een opponent met twijfels, ook dat hoofdstuk staat in het handboek ‘Degradatielessen voor dummies’. Het belooft voor zowel Kemphanen als Kerels een erg lang seizoen te worden …

Überwinnaar Vertonghen
Brian Riemer en Zeno Debast maakten van de derby met RWDM een publiciteitscampagne om Jan Vertonghen op te hemelen. Die eerste hoopt dat zijn aanvoerder nog een jaartje doorgaat in het Lotto Park. Om begrijpelijke redenen, zal Debast hem bijtreden. Nadat Vertonghen het lastige blok uit Molenbeek eigenhandig openbrak met de beslissende assist, stak zijn maatje in de achterhoede de loftrompet. Eerder had de recordinternational het vuur al aangewakkerd door enkele keren messcherp te verdedigen. Het is al lang geleden dat er op Anderlecht iemand met zó’n uitgesproken winnaarsmentaliteit rondliep.