Porto wint van Antwerp, einde Champions League-verhaal

Porto op de automatische piloot voorbij tienkoppig Antwerp

7 november 2023 om 22:54
Laatste update: 7 november 2023 om 23:14

Het verhaal in de Champions League voor Royal Antwerp FC is voorbij. The Great Old verloor dinsdag voor de vierde keer op rij in het Kampioenenbal. FC Porto haalde het eenvoudig met 2-0. Jurgen Ekkelenkamp kreeg vroeg in de tweede helft een rode kaart.

Antwerp reisde zonder doelman Butez en verdediger Alderweireld af naar Portugal. De ervaren spelers waren geblesseerd. Hierdoor droeg niemand minder dan Vermeeren de aanvoerdersband. De jongeling was de tweede jongste kapitein ooit in de Champions League. Van Bommel voerde trouwens meer dan de noodgedwongen wissels door. Zo begonnen ook Muja en Janssen op de bank. Zo leek het of Antwerp de Champions League-droom al voor de match had opgegeven. Daar kwam nog eens bij dat Shakhtar Donetsk eerder op de avond had gestunt tegen Barcelona.

Kerk geeft strafschop weg
Net zoals in de voorbije Champions League-duels begon Antwerp niet onaardig. Het kreeg zelf de eerste kans. Toch kreeg je al snel het gevoel dat Porto de bezoekers gewoon even liet komen. Naarmate de eerste helft volgde, namen de Portugezen de match steviger in handen. De kansjes volgde en Lammens kon zich onderscheiden. De debutant had wel geluk dat een verkeerde pass van hem geen doelpunt opleverde. Na 32 minuten keerde het geluk van de doelman. Nadat hij een goede save had verricht veroorzaakte Kerk een strafschop. Evanilson, die eerder al op de Bosuil drie keer scoorde, zette Porto vanaf elf meter op voorsprong.

Ekkelenkamp pakt rood
De tweede helft werd al snel een maat voor niets. Ekkelenkamp ging stevig door op zijn tegenstander en kreeg eerst, maar na een tussenkomst van de VAR was de match van de Nederlander na 52 minuten en een rode kaart voorbij. De zoektocht naar de gelijkmaker werd zo nog moeilijk. Toch kwam de ultieme kans er voor de bezoekers nog, maar Muja mikte voorlangs in het slot. Pas in de extra tijd nam de ervaren Pepe alle twijfels weg en was de zege van Porto een feit.

Overwinteren in de Champions League is niet meer mogelijk voor Antwerp. Met nog twee speeldagen te gaan hebben Barcelona en Porto immers al negen punten. Shakhtar heeft zes punten. De teller van Antwerp staat nog op nul.