Wedstrijdverslagen Europa League

AEK verteert Antwerp-eliminatie met stunt tegen Brighton, Kudus redt West Ham

21 september 2023 om 23:23

Brighton & Hove Albion is donderdagavond in eigen huis op een verrassende nederlaag getrakteerd door AEK Athene. De Grieken, die in de laatste voorronde van de Champions League nog werden uitgeschakeld door Royal Antwerp FC, zegevierden uiteindelijk met 2-3. Iets ten noorden, in Londen, voorkwam Mohammed Kudus een blamage voor West Ham United. De Ghanese aanvaller tekende twintig minuten voor tijd voor de 2-1 tegen het Servische Bačka Topola.

Brighton - AEK
Brighton was op papier de favoriet tegen AEK, als een van de opwindendste ploegen van het moment. Het vlaggenschip van trainer Roberto De Zerbi gooit hoge ogen in de Premier League en begon met Bart Verbruggen op de bank. Die zag hoe zijn concullega zich meteen mocht omdraaien. AEK nam al na elf minuten spelen verrassend de voorsprong via Djibril Sidibé.

Brighton kwam na een halfuur op gelijke hoogte. João Pedro benutte een strafschop. Nog voor rust zorgde AEK opnieuw voor een verrassing door op 1-2 te komen. Mijat Gacinovic scoorde. Toen Pedro na rust (opnieuw met een penalty) voor de 2-2 zorgde, kon Brighton op zoek naar de voorsprong. Die kwam er niet. Sterker nog: AEK won alsnog. Ezequiel Ponce zorgde voor veel teleurgestelde gezichten in het Falmer Stadium, door in de 84e minuut de 2-3 eindstand op het bord te zetten. Daardoor gaat AEK aan kop in de groep, met verder ook Ajax en Olympique Marseille, die met 3-3 gelijkspeelden.

West Ham - Bačka Topola
West Ham leek op voorhand een behoorlijk maatje te groot voor Bačka Topola. Niets bleek echter minder waar. Middenvelder Petar Stanic maakte vlak na rust, na een fout van Angelo Ogbonna, heel erg verassend de 0-1. Lang leek West Ham, de regerend Conference League-kampioen, af te stevenen op een pijnlijke nederlaag.

Tot het aanbreken van de 66e minuut, toen Nemanja Petrovic een eigen goal maakte en West Ham in het zadel hielp. Vier minuten later maakte Mohammed Kudus de 2-1. Het was het eerste doelpunt voor de Ghanees sinds zijn overstap van Ajax. Toen Tomas Soucek in de 82e minuut de 3-1 maakte, was de buit binnen.