Debuut voor Patrick van Leeuwen in CL: 'De bedreigingen zijn er nog altijd'

Antwerp-tegenstanders speelt kilometers van huis: "Bedreigingen zijn er nog"

20 september 2023 om 22:33

Patrick van Leeuwen begon dinsdag aan zijn debuut in de Champions League met Shakthar Donetsk. De trainer van Shakhtar Donetsk nam het dan op tegen FC Porto, een partij die werd verloren. De Oekraïense topclub speelt op meer dan duizend kilometer van het eigen land de wedstrijd in het miljardenbal vanwege de oorlog met Rusland, namelijk in het Volksparkstadion in Hamburg.

Toch speelt Van Leeuwen met Shakhtar Donetsk de competitieduels in Oekraïne. "Het stoppen en het onderbreken van wedstrijden en trainingen is niet zozeer minder, maar de activiteiten van Rusland op de locaties waar wij zitten, zijn wel minder", aldus Van Leeuwen in gesprek met NU.nl. "De oorlog woedt vooral nog steeds in het oosten van het land. De bedreigingen zijn er nog altijd."

Momenteel bevindt Van Leeuwen zich in Hamburg met zijn ploeg. Er moet volgens de coach 'gewoon' gevoetbald worden. "Shakhtar doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de spelers niet hoeven na te denken over de oorlog, maar dat zij hun werk kunnen doen, kunnen trainen en wedstrijden spelen. De club heeft contact met alle families van de spelers, die betrokken zijn bij de oorlog. We hebben een rustige voorbereiding gehad in Nederland."