Jonge Duivels zwoegen, maar winnen tegen Kazakken

Jonge Duivels zwoegen tegen Kazakhstan, maar beginnen EK-kwalificatie met zege

11 september 2023 om 21:57

De Jonge Duivels zijn hun kwalificatieronde voor Euro 2025 met een driepunter van start gegaan. Dat kostte wel meer energie dan op voorhand voorspeld. Tegen het bescheiden Kazakhstan werd pas in het laatste kwart van de partij een opening gevonden: 1-0.

Aan Den Dreef begonnen de Belgische beloften met uitgesproken ambities aan hun voorronde. Voor de tweede editie op rij willen ze naar het Europese Kampioenschap. Met Gill Swerts beleefde een nieuwe bondscoach zijn vuurdoop. De opvolger van Jacky Mathijssen zag zijn elftal wel de bal opeisen voor rust, maar eigenlijk geen enkele uitgespeelde mogelijkheid afdwingen. Een brilscore was dan ook een logische stand bij de pauze.

Ook na de koffie liep het niet van een leien dakje voor de Belgen. Na zo'n tien minuten volgde wel een uitgelezen kans, maar pogingen van Romeo Vermant werden tot twee keer toe afgeblokt. Bij het ingaan van het slotkwartier zag het er stilaan benard uit. Net dan sloegen de Jonge Duivels toe. Invaller Kazeem Olaigbe, met roots in Nigeria en Engeland en pas neergestreken bij Cercle Brugge, verloste de troepen van Swerts met de 1-0. De assist kwam op naam van Arthur Vermeeren.

Het kwaadste was daarmee geschied en in het vervolg van de partij kwamen onze landgenoten niet echt meer in de problemen. Daardoor zijn de eerste drie punten een feit. In groep B lijkt de tegenstand wel niet meteen van Kazakhstan te zullen komen. Met leeftijdsgenoten uit Spanje, Hongarije, Schotland en Malta oogt de uitdaging bijzonder pittig. De winnaar van de poule stoot rechtstreeks door, het nummer twee gaat naar de play-offs.