De mercatobalans bij Antwerp : alle hiaten gevuld, al zindert gemis Stengs nog na
Met wat meer uitstel ten opzichte van de grote(re) voetballanden is nu ook de Belgische zomermercato ten einde gekomen. Dringend tijd om de balans op te maken van al dat transfergeweld, te meer omdat het seizoen inmiddels al volop is losgebarsten. In deze eerste aflevering: Royal Antwerp FC.
Niet op hun lauweren rusten, dat was de insteek voor het Antwerpse bestuur na de sprookjesachtige dubbel. De hyperambitieuze Paul Gheysens wilde er met de Champions League in het achterhoofd nog eens een lap op geven, ook al loerde de Financial Fair Play angstvallig over de schouder mee. Die waakhond lijkt haar effect niet gemist te hebben. Antwerp gaf immers niet al te veel geld uit, maar focuste hoofdzakelijk op transfervrije buitenkansjes of huurconstructies. Dé hoofddoelstelling voor de komende jaren is zelfbedruipend worden, klinkt het steeds luider.
Gaston Avila 🎞️
— AFC Ajax (@AFCAjax) August 22, 2023
Op dat vlak zette The Great Old al een mooie eerste stap. Alleen al aan transferinkomsten haalde de titel- en bekerhouder ruim 20 miljoen euro op. Enkele overbodige spelers namen bovendien afscheid, al wordt er voor grootverdieners Michael Frey en Birger Verstraete nog een oplossing gezocht. Daar komen dan nog eens de vetpotten van de Champions League bovenop. Het zorgt er allemaal voor dat Gheysens minder diep in de eigen zakken zal moeten tasten om eventuele tekorten aan te zuiveren. Het vakmanschap van Marc Overmars (en zijn discipelen) deed de rest.
Overzicht uitgaande transfers bij Antwerp:
Gastón Ávila (Ajax), Frank Boya (Amiens SC), Alexis De Sart (definitief naar RWDM), Pierre Dwomoh (verhuurd aan RWDM), Viktor Fischer (gestopt), Pieter Gerkens (KAA Gent), Faris Haroun (gestopt), Laurit Krasniqi (verhuurd aan Roda JC), Willian Pacho (Eintracht Frankfurt), Christopher Scott (verhuurd aan Hannover 96), Calvin Stengs (Feyenoord via OGC Nice)
Diamanten slijpen
Ondanks de al bij al beperkte investeringen (10,5 miljoen euro aan transfersommen in totaal) slaagde Antwerp erin om zowat alle knelpunten van het voorbije seizoen op te blinken. In de marge van het titelgedruis had Overmars het van alle daken geschreeuwd: deze triomftocht kwam eigenlijk te vroeg voor het stamnummer één, dat nog volop in opbouw is. Ook in de spelerskern zaten nog enkele hiaten. Zo was er geen echte vervanger voor handen wanneer het lichaam van Vincent Janssen tegenstribbelde. Tienersensatie George Ilenikhena, een jongen van zes miljoen, staat te trappelen om die rol te vervullen.
Het vormt trouwens een rode draad doorheen de Antwerpse aanwervingspolitiek: wat goed is, komt snel. Van diamanten slijpen kennen ze wel iets in de havenstad … Ook als opvolgers voor Willian Pacho, Gastón Ávila en Calvin Stengs wordt vertrouwd op de jeugd, met respectievelijk Soumaïla Coulibaly, Owen Wijndal en Jacob Ondrejka. Die eerste en die laatste bewezen al uit het goede hout gesneden te zijn. Niettemin blijven de mislukte onderhandelingen rond Stengs een zure nasmaak opwekken. In principe beschikt Ondrejka over een gelijkaardig profiel (een sierlijke flankaanvaller die ook centraal uit de voeten kan), maar aan een ouderwetse nummer tien ontbreekt het waarschijnlijk het hardst in deze kern. Dan toch nog een openstaande vacature?
Overzicht inkomende transfers bij Antwerp:
Soumaïla Coulibaly (gehuurd van Borussia Dortmund), Chidera Ejuke (CSKA Moskou), George Ilenikhena (Amiens SC), Mandela Keita (OH Leuven), Senne Lammens (Club Brugge), Jacob Ondrejka (Elfsborg), Owen Wijndal (gehuurd van Ajax)
VP’s Balans ➕➕
Hier en daar hoopten de fans misschien op nóg meer transferwaanzin, maar wie de versterkingen nuchter overschouwt, kan enkel een pluim uitdelen aan Overmars en co. Eigenlijk zijn slechts drie krachten verkast die in de terugronde vaak aan minuten kwamen: Ávila, Pacho en Stengs. In hun plaats zijn gedegen vervangers aangetrokken. Op zijn beurt streek Mandela Keita opnieuw neer op de Bosuil, volgens een erg inventieve financiële constructie bovendien. Verder moeten de talentvolle Senne Lammens en de onvoorspelbare Chidera Ejuke de concurrentie in de breedte aanwakkeren. Als klap op de vuurpijl maakte Antwerp ook nog eens dik tien miljoen euro winst op transfervlak én slaagde het erin opperbriljant Arthur Vermeeren vast te ketenen. Wat kan een supporter eigenlijk meer verlangen?