De schaduw van Verschaeren: Anderlecht vindt in Flips meer creativiteit dan stats
Jesper Fredberg heeft veel te verduren gekregen, maar stilaan lijkt hij in de gunst van de paars-witte harten te belanden. Met Alexis Flips beantwoordde de CEO Sports aan de nood aan creativiteit bij RSC Anderlecht. Die geniale sprankel kan onze zuiderbuur zeker bieden, al zal dat in samenwerking met andere offensieve troefkaarten moeten gebeuren. VoetbalPrimeur.be probeert in te schatten hoe Flips de Brusselaars kan vooruit helpen.
Hij zou zomaar een Brusselse Ket kunnen zijn, althans qua spelersprofiel. Wie Flips eens een wedstrijd in de gaten houdt, zou zweren dat hij op Neerpede werd opgeleid. De aanvallende middenvelder valt technisch nauwelijks op foutjes te betrappen, heeft de bal steevast onder controle en beschikt over een flair en spelintelligentie om fans én medemaats te plezieren. Niet toevallig genoot Flips het grootste gedeelte van zijn vervolmaking bij Lille OSC, waar zowat dezelfde maatstaven als bij Anderlecht gelden.
Zoals wel meer van die LOSC-producten stoot ook Flips al snel door tot de nationale jeugdreeksen. Als geboren millennial (meer bepaald op de achttiende dag van 2000) mag hij zich in 2017 zelfs opmaken voor een avontuur van jewelste: het wereldkampioenschap voor U17 in India. Aan de zijde van jongens als Willem Geubbels en Amine Gouiri, die op dat moment een fonkelende toekomst worden toegedicht, trekt de vaardige middenvelder mee naar het oosten. Het wordt een persoonlijk succesverhaal, met twee basisplaatsen en zelfs twee treffers, allebei in een eenvoudige 5-1-zege tegen Honduras. Flips’ naam is gevestigd. Later zal hij ook in de EK-kwalificatiecampagne van de U19 een prominente rol vertolken voor de jonge Fransen.
Alexis Flips💫
— Dokss (@DoksRSCA) August 12, 2023
RSC Anderlecht’s new number 8!🟣⚪️ pic.twitter.com/IuZKHSu9bk
Adelbrieven genoeg dus om bij Lille eens zijn neus aan het venster te steken. In 2017 staat daar met Marcelo Bielsa één van de meest illustere namen uit het wereldje aan het roer. De half geniale, half geschifte Argentijn ziet het wel zitten in Flips en gunt hem zijn eerste oproepingsbrief bij de grote jongens in een wedstrijd van de Coupe de la Ligue. Een invalbeurt valt hem echter niet te beurt. Het zal meteen zijn laatste kans betekenen. Ondanks enkele knappe prestaties bij het tweede elftal is Lille niet helemaal overtuigd van zijn potentieel. Welke formule klinkt er dan beter in de oren dan een uitleenbeurt aan een club van minder allooi?
Ligue 2 als noodzakelijke leerschool
In de zomer van 2019 besluit Lille dat Flips best zo’n pad bewandelt. Les Dogues sturen een dubbel bericht de wereld in: samen met Adam Jakubech, de doelman die nog een belletje doet rinkelen bij fans van KV Kortrijk, verkast ook hij op huurbasis. In het geval van Flips wordt Ajaccio de bestemming. In de Ligue 2 kan de ietwat frêle spelmaker zich maar met mondjesmaat doorzetten, maar het blijkt wel een cruciale stap in zijn ontwikkeling. De kennismaking met het profvoetbal maakt hem harder en nog slimmer in zijn positiespel. Wie niet over brede schouders beschikt om zijn man af te houden, kan die maar best van zich afschudden door zich slinks vrij te lopen.
De gestage groei
Ook Stade Reims is die ontwikkeling opgevallen. De club uit de champagnestreek loodst Flips weer naar het hoogste niveau, al blijft zijn optreden in zijn eerste seizoen er beperkt tot twee schamele invalbeurten. Gestage groei is hoe dan ook een rode draad doorheen zijn carrière. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zijn doelpuntenproductie. Eerst eentje, dan twee, om vorig seizoen uiteindelijk af te klokken op vier Ligue-1-treffers. Het Anderlecht-publiek hoeft daarom niet te dagdromen: een doelpuntenmachine heeft Fredberg niet in huis gehaald.
Maar nogmaals, de loopbaan van Flips ontwikkelt zich geleidelijk aan en stelselmatig. Pas in 2022-2023 mocht de Fransman zich voor het eerst onbetwiste basiskracht noemen. Bovendien is de paars-witte nieuwkomer niet per se ingelijfd om zelf de netten te doen trillen, maar des te meer om anderen daartoe in staat te stellen. Als we oude bekende Will Still, zijn ex-trainer, mogen geloven, liggen daar net de kwaliteiten van Flips. De technicus beweegt erg verstandig tussen de lijnen en slaagt er vanuit die posities in om ‘een situatie te deblokkeren’, zoals dat heet in coachingsjargon. Zijn tweevoetigheid vormt daarbij een extra wapen, aldus Still.
🇪🇸 ¡Will Still habló de Alexis Flips! 🇫🇷
— RSC Anderlecht España 🇪🇸 (@AnderlechtES) August 12, 2023
🇫🇷 Will Still s’est exprimé à propos d’Alexis Flips ! 🇫🇷pic.twitter.com/f6zQWfxiwB
Die vaardige voetjes zullen op het middenveld van Anderlecht alvast goed van pas komen. Of moeten we zeggen: vanop de flank? Bij Reims opereerde Flips immers voornamelijk met de witte krijtlijnen op de hielen, of toch als eerste aanzet, om van daaruit naar binnen te bewegen en een combinatie op poten te zetten. De meeste van zijn zes assists kwamen niet toevallig vanuit een welgemikte voorzet vanop de zijkant. Het doet denken aan de rol die Yari Verschaeren onder Riemer toebedeeld kreeg. Die evenaarde in de weken voor zijn noodlottige kruisbandblessure zijn hoogste vormpieken. Als Flips die schaduw van Verschaeren uit het Lotto Park kan verjagen, staat Anderlecht weer een trede dichter bij de glorie van weleer.