Uitkijken naar speeldag 3: Genk zoekt vertrouwen

Uitkijken naar speeldag 3: Genk jaagt op vertrouwen, Standard wil nul wegvegen

11 augustus 2023 om 18:16
Laatste update: 11 augustus 2023 om 18:16

De (Belgische) voetbaltrein stoomt weer door als nooit tevoren. Temidden de vele Europese voorrondes is het al tijd voor speeldag drie van de Jupiler Pro League. Daarop staat, naar goede gewoonte, opnieuw veel op het spel. VoetbalPrimeur.be komt met haar wekelijkse voorbeschouwing in vijf aandachtspunten.

Genk jaagt op vertrouwen
De Limburgers begonnen nog zo boordevol vertrouwen aan de nieuwe jaargang, maar een drietal weken later schiet daar nog weinig van over. In de hel van Olympiakos leed Genk haar derde nederlaag op rij. Nochtans waren de Grieken nu niet bepaald overweldigend. Alweer schoten de troepen van Wouter Vrancken zichzelf in de voet met een achterstand na 22 seconden. Om die neerwaartse spiraal te doorbreken, is dringend nood aan een driepunter, liefst met enkele doelpunten. Een verplaatsing naar Cercle Brugge lijkt echter niet meteen het geschikte decor om vertrouwen te tanken.

Nul wegvegen
Troosteloos laatste na twee speeldagen: KV Kortrijk en Standard Luik. Vooral voor die laatste club is dat een erg pijnlijke vaststelling. Opdat het niet té warm wordt onder zijn voeten, pakt Carl Hoefkens best zo snel mogelijk zijn eerste zege. Of dat in de Waalse clash op Mambourg zal lukken, is maar zeer de vraag, zeker gezien de uitspattingen tussen beide clubs in het recente verleden. Ook KVK zal het niet onder de markt hebben om die hatelijke nul weg te poetsen. Vrijdagavond wacht een confrontatie met landskampioen Royal Antwerp FC.

Gevraagd: spektakel
Eerlijk? Tot dusver heeft de editie 23-24 van de JPL nog nauwelijks gensters geslagen. Zo zijn er na twee speeldagen nog maar vier ploegen die aan een hoger gemiddelde zitten dan één doelpunt per wedstrijd: Union Saint-Gilloise, KAA Gent, KAS Eupen en Genk. Dat mag toch net ietsje meer zijn … Bij een heleboel ploegen zijn de excuses voor een  stroeve start stilaan opgebruikt. Ons advies: niet te veel nadenken, de teugels laten vieren en gas op de plank!

(Nog even?) genieten van Gentse toptandem
Wie naar spektakel snakt, komt al vlug uit bij dat weergaloze duo in de Gentse aanval. We schrijven elf augustus en samen hebben Hugo Cuypers en Gift Orban al twaalf (!) keer de netten bol gezet. Ok, de meeste van die treffers vielen tegen minderwaardige tegenstanders in de Conference League, maar beide heren hebben bewezen er ook in topwedstrijden te staan. Zowat elke Buffalo heeft inmiddels een halve kerk aan kaarsen in huis gehaald, in de hoop dat de succesvolle tandem ook in september nog blauw-en-wit draagt. Zondagavond kunnen ze zich nog eens uitleven bij KVC Westerlo. Of houdt Hein Vanhaezebrouck goudhaantje Orban weer op de bank?

Zwaartepunt op zondag
Deze zomerweken staan voor Club Brugge, Genk en Gent vooral in het teken van hun queestes richting Europese poulefase. De gehele Belgische voetbalwereld kan enkel meeduimen dat zij slagen in hun opzet. Op dat vlak doet het deugd dat ook de kalendermaker van de JPL met hen sympathiseert. Toen Genk uitgeschakeld werd in de Champions-League-voorronde, werd de partij tegen Cercle van komend weekend meteen verplaatst van zaterdag naar zondag. Zo hebben de Limburgers wat meer recuperatietijd, aangezien de Europa League steevast op donderdag plaatsvindt. Mede daarom staan vijf van de acht duels van speeldag drie op zondag geprogrammeerd.