Huisanalist neemt toekomstige Anderlecht-aanwinst Hezze onder de loep

Huisanalist neemt toekomstige Anderlecht-aanwinst Hezze onder de loep

5 juli 2023 om 18:30
Laatste update: 11 juli 2023 om 14:11

Santiago Hezze lijkt op weg naar RSC Anderlecht. De Argentijnse middenvelder wordt onder de loep genomen door huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders.

Spelersprofiel
Naam: Santiago Hezze
Nationaliteit: Argentijn
Geboortedatum: 22/10/2001
Positie: Verdedigende middenvelder
Marktwaarde: 8 miljoen €
Voorkeursvoet: Rechts
Huidige club: CA Huracán
Vorige club(s): Huracán II

Stijl van spelen
Santiago Hezze is een interessant opkomend talent van de Argentijnse club Huracán. De 21-jarige verdedigende middenvelder uit Buenos Aires heeft een dynamisch profiel en blinkt uit in alle fasen van het spel. Verdedigend is Hezze een ongelooflijk technische verdediger met een meedogenloze intensiteit. Aan de bal is hij ook zeer comfortabel en heeft hij een intelligente positionering.

Santiago Hezze is veelzijdig wat betreft zijn positie op het middenveld. Zijn huidige club speelt een GK-4-2-3-1, waarbij af en toe een GK-4-3-3 wordt gebruikt. In de GK-4-2-3-1 heeft Hezze de meer verdedigende rol in de dubbele spil. Hij werd echter ook ingezet als nummer 8 in het GK-4-3-3.

Belangrijke kenmerken
Duelkracht: Ondanks dat hij een uitstekende intensiteit heeft in zijn verdedigende spel, doet hij dit met ongelooflijke effectiviteit bij het uitdagen van de tegenstander in balbezit maar ook bij gerichte tackles. Hezze weet wanneer hij overeind moet blijven en precies wanneer een tackle kan inzetten. Doordat zijn timing in het duel uitstekend is, is hij vooral een “balafpakker”.


Hier zien je Hezze een eerste keer in duel gaan.


De tegenstander komt (deels) uit het duel maar moet (onder hevige druk van Hezze) een pass spelen naar een medespeler.


De bal vertrekt naar de andere speler en Hezze zet direct de volgende loopactie in om de andere speler onder druk te zetten.


Hier zie je dat Hezze zeer sterk op zijn benen staat en wendbaar is. Hij zet de tweede tegenstander onder druk…


En dat resulteert in de verovering van de bal.


Gevolgd door een voorwaartse beweging richting de final 3th.

Hij is erg technisch maar hij heeft ook die traditionele Zuid-Amerikaanse mentaliteit. Hij gooit zijn lichaam, zonder aarzelen, volop in de strijd (voor de passes / schoten naar doel).

Wendbaarheid en beweging: In deze tijd en de constante evolutie van het voetbal is het niet genoeg om alleen een balwinnende speler te zijn. Vooral op het middenveld moeten spelers een bijdrage kunnen leveren aan alle vier de fasen van het spel. Behalve dat hij verdedigend zeer sterk is, kan Santiago Hezze ook bijdragen in balbezit door zijn passing en "off-the-ball movement" (beweging zonder bal). Hij is niet de speler die de bal draagt of langs tegenstanders dribbelt.


Hier zie je de wendbaarheid van Hezze. Hier zie je dat hij zeer snel van richting kan veranderen.


Hierdoor is hij snel bij de tegenstander in balbezit. De tegenstander verwacht dit niet en komt hierdoor onder druk te staan. Hezze schat de situatie goed in en kan de bal veroveren door zijn kracht, wendbaarheid en goede timing.


Hij verovert de bal en kan de voorwaartse beweging maken.


Hij ziet een medespeler in de vrije ruimte en kan deze bal perfect in de loop van de medespeler geven.

Zijn beweging 'los van de bal' is zijn grootste kracht, meer specifiek zijn bezetting van ruimtes binnen de verdedigende organisatie. Hij is ook bereid om tussen de centrale verdedigers in te zakken en ook in staat om ruimtes achter de eerste druklijn te vinden.

Anticiperen: De meest opvallende kracht van Santiago Hezze is zijn defensieve aanwezigheid. Hij biedt een enorme bescherming en intensiteit voor de verdedigende linie. Hezze is erg actief in de verdedigende fase en een aanzienlijk deel daarvan komt voort uit zijn vermogen om het spel te lezen.


Hezze is zeer krachtig in de duels. Dit koppelt hij aan een zeer goede timing. Hier zie je Hezze de bal veroveren juist voor zijn verdediging


Hij kan met de bal aan de haal maar…


Hij wordt direct weer onder druk gezet door een opkomende tegenstander. Doordat hij ook vrij technisch is, kan hij de bal tussen de benen van de tegenstander spelen...


En hij kan balbezit houden.


Derde tegenstander komt eraan en weer komt Hezze als winnaar uit dit duel.


En levert hij de bal voorwaarts in bij een medespeler.

In lagere blokken toont Hezze een indrukwekkend bewustzijn van de defensieve organisatie. Met intelligente positionering en grote fysieke capaciteiten is hij constant in staat om grote ruimtes te bestrijken en gevaarlijke passes te onderscheppen. Dit doet hij vooral door zijn gezonde agressiviteit. Hij is in staat om de tegenstanders onder druk te zetten, waardoor ze geen tijd of ruimte op de bal krijgen.

Passing: Zoals gezegd is zijn passprofiel nogal veelzijdig. Door tussen de linies aanspeelbaar te zijn, zorgt hij ervoor dat zijn team vooruit kan komen of balbezit kan blijven behouden. Maar zijn lange passing richting derde deel zijn ook gericht en doelbewust.


Hier is Hezze sneller op de bal en komt hij in balbezit.


Onder druk van de tegenstander komt hij toch uit deze situatie en heeft hij een groot zicht. Hij ziet de aanvallende medespeler de beweging in de ruimte maken.


Hij heeft dit gezien en speelt de bal (onder lichte druk van de tegenstander) over de grond achter de verdediging.


Perfect in de loop van de medespeler.

Werkpunten
Linkse voet: Hij is voornamelijk rechtsvoetig en doet zo veel mogelijk met zijn rechtse voet. Ook als de bal voor zijn linkse voet komt, zal hij de beweging maken (1e touch met links om hem goed te leggen voor zijn rechtse voet of zijn lichaam zo indraaien om toch zijn rechtse voet te kunnen gebruiken).
Soms iets te onbezonnen in de duels: Zijn Zuid Amerikaanse temperament kan wel eens voor gevaarlijke acties zorgen.

Besluit
Dat RSC Anderlecht deze speler kan halen is voor mij zeker een positief beeld. Santiago Hezze kan een echte steunpilaar worden voor Anderlecht. Met zijn doorzettingsvermogen, gezonde agressiviteit en indrukwekkende visie kan hij voor stabiliteit zorgen op het middenveld van Anderlecht. Alvast een speler om in de gaten te houden!