VP Lessen: Oranje Antwerp boven, een loffluitje en het rijk Gheysens

VP Lessen: Oranje Antwerp boven, een loffluitje en het rijk Gheysens

1 mei 2023 om 21:40
Laatste update: 1 mei 2023 om 21:40

Het is gebeurd, Royal Antwerp FC won zondag de Beker van België. In de finale rekende The Great Old af met KV Mechelen. Wat moet je onthouden na de 2-0 zege? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Geen grootste finale, wel een grote winnaar
De finale van de Beker van België van het seizoen 2022 – 2023 gaat niet in de geschiedenisboeken in als een heroïsche wedstrijd. Het werd al snel duidelijk dat Mechelen geleerd had van de 5-0 blamage in de competitie een paar dagen na het bereiken van de bekerfinale. Steven Defour koos voor een behoudende aanpak.

Terwijl Mark van Bommel koos voor het geduld. Het plannetje van Defour werkte lang. Tot een strafschop roet in het eten gooide. Nadien had Mechelen te lang geen plan B in huis, waardoor de finale nooit een opwindende pot voetbal werd. Toch mag dat niets afdoen aan de prestatie van Antwerp. Op weg naar de Heizel rekende Antwerp af met Standard, KRC Genk en Union. Dan mag de match niet groots zijn. De winnaar is dat wel.

Het loffluitje voor de scheidsrechter
In ons land liggen scheidsrechters vaak onder vuur, maar mogen we even het 'loffluitje' bovenhalen voor de eerste helft van Jonathan Lardot? Na vijf minuten testte Jelle Bataille de oplettendheid van Lardot al uit. Als een stervende zwaan ging de Antwerp-back op zoek naar een strafschop. Hij kwam enkel een terechte gele kaart tegen. Nadien liep ook Toby Alderweireld tegen een terechte, vroege gele kaart op.

Toen iets voorbij het halfuur Dries Wouters in de eigen zestien Jurgen Ekkelenkamp tegen de grond werkte, twijfelde Lardot wederom niet en legde de bal op de stip. De scheidsrechter was ook niet onder de indruk toen Janssen te vroeg de penalty omzette. Gewoon opnieuw, zoals het hoort. Verder gaf Lardot ook een paar keer goed het voordeel en waren er geen verhitte discussies met de trainers. Nee, Lardot sloeg een rustig praatje. Ook in de tweede helft bleef de scheidsrechter alles controle houden. Hulde.

IJskonijn Janssen
Tegen STVV wilde Van Bommel geen risico nemen met Janssen. Het kunstgras van Stayen mocht de Nederlander overslaan. Zondag tegen Mechelen moest Janssen het verschil maken. In de 35e minuut kreeg Antwerp een strafschop en mocht Janssen The Great Old op voorsprong brengen. Gaëtan Coucke probeerde de spits uit zijn concentratie te halen door onder meer de lat te laten daveren. Het trucje van Coucke werkte, want Janssen trapte alvorens het fluitsignaal van Lardot. De strafschop moest opnieuw. Janssen was niet onder de indruk en trapte de bal netjes in de andere hoek binnen.

Hup Oranje, hup
In maart van 2022 kreeg Marc Overmars een paar weken na een omstreden vertrek bij Ajax de sportieve sleutels van Antwerp in handen. De Reds werden toch een beetje de Oranjes. In de finale waren de Nederlanders mede beslissend en mocht Mark van Bommel zijn eerste grote prijs als trainer vieren. Antwerp hield terecht Van Bommel aan boord toen het in oktober in een dipje belandde. Eens een keer geen paniekvoetbal in het Belgische voetbal en dat levert nu op.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Gheysens lacht, maar nu begint het pas
In 2017 kreeg Paul Gheysens het voor het zeggen bij Royal Antwerp FC. Het zou alleen niet voor een kentering zorgen bij The Great Old, maar ook in het Belgische voetbal. In een mum van tijd keerde Antwerp terug op het hoogste niveau en in 2020 won het de Beker van België. Drie edities geleden was Antwerp in de finale nog de underdog tegen Club Brugge. Zondag was het de grote favoriet en maakte het die rol waar.

De zomerse investeringen van Gheysens (Janssen, Ekkelenkamp, Alderweireld, …) betaalden zichzelf in de finale deels terug. Toch zijn wij er zeker van dat de honger van Gheysens nog niet gestild is. De beker zal gevierd worden op de Bosuil, maar niet te hard. Woensdag begint immers voor Antwerp het nog hogere doel, de Champions' Play-Offs en de kans om na 1957 nog eens de Belgische titel te winnen. Na investeringen van samen 150 miljoen euro is het stilaan tijd voor de ultieme bekroning.

Bedankt fans
Afsluiten toen we met een bedankje voor de fans van Antwerp en Mechelen. Die 'paar' onruststokers voor de match kregen van de 40,000 anderen te zien wat supporteren betekent. Knap hoe de Mechelen-fans het verlies grootst wisten te verwerken. Chapeau!