'Kompany veranderde opstelling achter rug Vercauteren'

'Kompany schreeuwde Vercauteren om de vijf seconden in het oor wat hij moest doen'

28 april 2023 om 17:31

Nog voor het begin van mei zit het seizoen van RSC Anderlecht er al op. De recordkampioen is erg diep gevallen, al gebeurde dat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. In een reconstructie wijst Het Laatste Nieuws de interne ruzie tussen Vincent Kompany en Frank Vercauteren aan als één van de hoofdredenen.

In de zomer van 2020 barst een nieuwe bom bij Anderlecht. Het plan zag er nochtans zo mooi uit: met Vercauteren als ervaren trainer en Kompany als speler zou er voldoende paars-wit DNA aan boord moeten zijn om de club weer naar de top te loodsen. In de voorbereiding van dat seizoen is het echter al misgelopen, toen Kompany zich blesseerde in een oefenpartij tegen AS Saint-Etienne.

Als reactie daarop staat de Brusselaar in de daaropvolgende oefenduels vaak 'ostentatief te coachen langs de zijlijn', herinnert HLN zich. Tot ongenoegen van de échte hoofdcoach. 'Op training voelt Vercauteren zich gepasseerd. Er zijn twee prinsen, maar er kan er maar één koning zijn', vat de krant samen. Die ongezonde situatie bereikt haar kookpunt bij de eerste competitiewedstrijd, op het veld van KV Mechelen.

'Vanuit de coulissen schreeuwt de inspirator (Kompany, nvdr.) om de vijf seconden in Vercauterens oor wat hij moet doen. Die bijt op zijn lip, maar als Kompany drie dagen later in een vriendenmatch tegen Lommel achter zijn rug de opstelling verandert, is de maat vol. Vercauteren bolt het af', onthult HLN enkele pittige details. Het Anderlecht-bestuur staat op dat moment voor een hartverscheurende keuze. 'Vandenhaute moet er zelfs zijn goeie vriend Frankie, met wie hij twintig jaar eerder voetbalcommentator was, voor op straat zetten', luidt het oordeel. Vanaf dan zal Kompany twee jaar lang Anderlecht leiden als hoofdcoach. Medio 2022 komt ook dat hoofdstuk op bittere wijze ten einde.