Bedankt, UEFA: Belgische clubs streken al 80 miljoen op

Met vriendelijke groeten van de UEFA: Belgische clubs streken samen 80 miljoen op

14 april 2023 om 18:45
Laatste update: 14 april 2023 om 18:59

Het Belgische voetbal leeft op een wolk! Ook na de heenwedstrijden in de kwartfinales van de Europa League en de Conference League blijven er drie reële kansen over op een plek in de halve finales. Die knalprestaties leggen uiteraard ook op financieel vlak geen windeieren. Volgende rekensom van VoetbalPrimeur.be leert ons dat de Belgische vertegenwoordigers samen al een slordige 80 miljoen euro ophaalden!

Het is al lang geen geheim meer dat er enorme sommen geld omgaan in de voetbalwereld. De UEFA doet daar vrolijk aan mee. In de Champions League, de Europa League en de Conference League vallen sappige appeltjes voor de dorst te verdienen, al smaakt die eerste competitie uiteraard het zoetst. Niet toevallig streek Club Brugge (de enige Belgische deelnemer in 2022-2023) ruim de helft van het totale Belgische prijzengeld voor zichzelf op. Hieronder de boekhouding van al onze vijf afgevaardigen, van vetst gespekt naar onder.

Hoe valt er geld te verdienen?
De verdeling van de fondsen gebeurt op basis van verschillende peilers, die gelijklopend zijn voor de Champions League, de Europa League en de Conference League geldt. Enkel de hoogte van de bedragen ligt (ver) uit elkaar. Eerst en vooral reikt de UEFA geld uit bij kwalificatie voor de groepsfase van het toernooi. In de CL ligt die torenhoog. Alleen al door aan te schuiven bij de grote jongens mocht Club Brugge een dikke 15 miljoen euro bijtellen.

Dat aantal ligt zelfs nog hoger. Naast dat startbedrag bestaat er immers ook een zogenaamde 'coëfficiëntiepremie'. Concreet worden alle 32 deelnemers van de verschillende toernooien gerangschikt volgens hun Europese prestaties over de laatste tien jaar heen. Een deel van de prijzenpot is daarbij onderverdeeld in gelijke 'shares'. Vervolgens ontvangt elke club aantal 'shares' gebaseerd op haar plek op die coëfficiëntenranking. Het nummer 32 krijgt één share, het nummer 31 twee, enzoverder. Het eerste reekshoofd van een toernooi is dus zomaar even verzekerd van 32 shares!

Vanzelfsprekend is er ook een sportieve peiler. Hoe beter je presteert, hoe meer centen er in het laatje komen. Zo krijgt elke club een premie voor een overwinning in de groepsfase of een (lagere) premie voor een gelijkspel. Bij verlies krijg je niets. Aan het einde van de groepsfase worden de zogenaamde 'onuitgereikte bedragen' (afhankelijk van het aantal gelijke spelen dat er viel) eerlijk verdeeld onder de 32 deelnemers, zodat de pot volledig leeg geraakt. Verderop in het toernooi werkt de UEFA met bonussen. In de knock-out-fase levert elke volgende ronde een extra zakcent(je) op. 

Tot slot zijn er nog de opbrengsten die de clubs zélf kunnen verwerven. In de eerste plaats komen daar tv-gelden bij kijken. Aangezien de Belgische clubs internationaal gezien niet zóveel marktwaarde vertegenwoordigen, is dat bedrag echter verwaarloosbaar. Zelfs voor Club Brugge in de CL komt dat neer op slechts een tweetal miljoen euro. Daarnaast kunnen de Europese deelnemers nog cashen met dank aan de verkoop van tickets, merchandising en catering. Die bedragen zijn moeilijker in te schatten, zeker voor de clubs uit de Europa League of Conference League.

Club Brugge
Zoals bekend is de Champions League een ware goudmijn. De economische voorsprong die Blauw-Zwart de voorbije jaren heeft uitgebouwd, is de laatste maanden enkel versterkt door een zoveelste campagne op het kampioenenbal. De historische overwintering spekte ook de clubkas rijkelijker dan ooit tevoren. De cijfers zijn haast hallucinant: ruim 60 procent van alle Belgische verdiensten in Europa zijn op de bankrekening van Club verschenen.

Kwalificatie groepsfase: 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenbonus: 5,685 miljoen (28e reekshoofd)
Sportieve premies: 3x winst + 2x gelijkspel = 8,4 + 1,86 = 10,26 miljoen euro
Onuitgereikte bedragen na de groepsfase: 688.442 euro
Plaatsing achtste finales: 9,6 miljoen euro
TV-geld: ongeveer 2 miljoen euro
Ticketopbrengsten en catering: ongeveer 1,5 miljoen per thuiswedstrijd, dus 6 miljoen euro

TOTAAL = 49,875 miljoen euro

Union Saint-Gilloise
Ook Les Unionistes legden een bijzonder fraai parcours af tot dusver. In de Europa League springen eveneens grootheden uit het Europese voetbal op je pad, maar toch word je daar flink minder voor beloond, althans op economisch vlak. Wat Union tot nu toe verzamelde aan opbrengsten, komt overeen met ongeveer één vijfde van de totaalsom van Club Brugge ...

Kwalificatie groepsfase Europa League: 3,63 miljoen euro
Coëfficiëntenbonus: 528.000 euro (29e reekshoofd)
Sportieve premies: 4x winst + 1x gelijkspel = 2,73 miljoen euro
Onuitgereikte bedragen na de groepsfase: 168.000 euro
Bonus als groepswinnaar: 1,1 miljoen euro
Achtste finales: 1,2 miljoen
Kwartfinales: 1,8 miljoen

TOTAAL = 11.158.813 miljoen euro 

RSC Anderlecht
Hoewel paars-wit een trapje lager actief is dan de stadsgenoten, verschillen de inkomsten tussen beide clubs niet zo gek veel. De Conference League staat duidelijk evenwichtiger in verhouding met de Europa League dan dat voor de Champions League het geval is, al moet er ook wel opgemerkt worden dat Anderlecht nog steeds profiteert van haar historische status. Van alle deelnemers prijkte het bij aanvang van de groepsfase op plek drie van de 'tienjarencoëfficiëntielijst'.

Twee kwalificatiematchen in Conference League, telkens 100.000 euro
Kwalificatie groepsfase Conference League: 2.973.500 euro
Coëfficiëntenbonus: 1.335.000 euro (3e reekshoofd)
Sportieve prestaties: 2x winst + 2x gelijkspel = 1.332 miljoen euro
Onuitgereikte bedragen na de groepsfase: 116.901 euro
Tweede in groep: 325.000 euro
Achtereenvolgens play-off-ronde, achtste finales en kwartfinales behaald: 300.000 + 600.000 + 1 miljoen euro

TOTAAL = 8.146.401 euro

KAA Gent
Anderlecht en Gent legden eigenlijk een érg gelijkaardig parcours af, met onder meer twee zeges en twee gelijke spelen in de groepsfase, en toch hebben De Buffalo's net een tikkeltje minder verdiend. Zij staan dan ook iets lager op de coëfficiëntenranking en werkten bovendien minder voorrondes af. Dat scheelt een slokje op een borrel.

Kwalificatie groepsfase Conference League: 2.937.500 euro
Coëfficiëntenbonus: 1.201.500 euro (6e reekshoofd)
Sportieve premies: 2x winst + 2x gelijkspel = 1,332 miljoen euro
Onuitgereikte bedragen na de groepsfase: 116.901 euro
Tweede in de groep : 325.000 euro
Achtereenvolgens play-off-ronde, achtste finales en kwartfinales behaald: 300.000 + 600.000 + 1 miljoen euro

TOTAAL = 7.912.901 euro

Royal Antwerp FC
Een mens zou het haast vergeten, maar met Antwerp was er bij aanvang van het seizoen nog een vijfde Belgische club verzekerd van Europees voetbal. Na twee overleefde voorrondes versperde Istanbul Basaksehir echter de weg naar de groepsfase. Daardoor viel het financiële plaatje voor The Great Old ook bijzonder karig uit.

Drie kwalificatierondes: telkens 100.000 euro
+ rugzakje van 750.000 euro na uitschakeling in Play-Offs

TOTAAL = 1,05 miljoen euro