Nijs over Vanzeir bij New York Red Bulls

MLS-kenner Nijs over Vanzeir: "Misschien zei hij iets wat hier “normaal” is"

12 april 2023 om 11:45

De situatie rondom Dante Vanzeir in de MLS houdt de gemoederen bezig. De ex-speler van Union SG heeft een stap opzij gezet bij de New York Red Bulls. MLS-kenner en commentator Jurgen Nijs reageert op de situatie die is ontstaan rondom Vanzeir nadat hij zich racistisch had geuit.

Nijs vertelt dat dit onderwerp veel gevoeliger ligt in de Verenigde Staten. “Misschien heeft hij iets gezegd wat ze op de Europese velden "normaal" vinden en waaraan hier geen aandacht besteed zou worden, maar wat in de VS extra gewicht draagt”, vertelt Nijs aan Sporza.

Wat de kwestie voor de New York Red Bulls extra beladen kan maken is het gegeven dat de teams in de MLS hun spelers van te voren een opleiding moeten geven over de fijngevoeligheden in de Verenigde Staten. “Tijdens het seizoen zijn clubs verplicht om die opleiding te geven binnen de 7 dagen na de 1e training van een nieuwe speler", vertelt Nijs.

De vraag is of Vanzeir deze opleiding wel heeft gevolgd bij de New York Red Bulls. "Daar knelt ook het schoentje, want de MLS controleert dan niet verder of die opleiding ook effectief plaatsgevonden heeft. Dat is de verantwoordelijkheid van het team en er is verder geen controle op”, vertelt Nijs.

Nijs ziet het als een verstandige keuze van Vanzeir om een stap opzij te zetten. Nijs hoopt dat de storm wat zal gaan liggen voor Vanzeir. “In de New Yorkse kranten was dit wel minder groot nieuws dan hier”, besluit Nijs.