Lukaku schudt Nilis af, enkel Van Himst nog hoger

Lukaku schudt Nilis van zich af, enkel Van Himst scoorde vaker op kampioenenbal

12 april 2023 om 19:34
Laatste update: 12 april 2023 om 19:34

Het is ooit anders geweest, maar de Champions League brengt Romelu Lukaku geluk anno 2023. Waar het in de Serie A lastig loopt, vindt de Rode Duivel buiten de landsgrenzen wél eenvoudig het net. Tegen SL Benfica maakte hij zijn derde van deze campagne. Daarmee hijst Lukaku zich alleen op twee in de eeuwige ranglijst der Belgische schutters, zoals VoetbalPrimeur.be hieronder oplijst.

Na zijn doelpunt tegen FC Porto in de vorige ronde was Lukaku al uitgegroeid tot de Belg met de meeste doelpunten ooit in de huidige Champions-League-formule. Dankzij zijn strafschoptreffer op bezoek bij Benfica (0-2) staat zijn teller nu op achttien stuks. Dat zijn er twee meer dan Dries Mertens en zes meer dan Kevin De Bruyne. Die laatste kwam dinsdagavond ook in actie in het toernooi, maar vond het net niet in de 3-0-zege van Manchester City tegen Bayern München.

Huidige top-vijf van Belgische CL-topschutters:
1. Romelu Lukaku - 18
2. Dries Mertens - 16
3. Kevin De Bruyne - 12
4. Eden Hazard - 10
5. Luc Nilis en Hans Vanaken - 9

Aangezien Mertens en Hazard in de herfst van hun carrière zitten, lijkt Lukaku zich niet meteen zorgen te hoeven maken over opkomende concurrentie. De ex-speler van RSC Anderlecht, eveneens recordschutter van de Rode Duivels, krijgt binnenkort bovendien nog enkele kansen om zijn aantal op te krikken. In de terugwedstrijd tegen Benfica kan dat al. Meer dan waarschijnlijk zal Inter ook doorstoten naar de halve finales.

En toch mag Lukaku zich niet de allergrootste Belgische doelpuntenmaker in Europese topwedstrijden noemen. Die eer is nog altijd weggelegd voor Paul Van Himst. Het icoon van Anderlecht zette in zijn rijkgevulde loopbaan liefst twintig keer de netten bol op het kampioenenbal, dat destijds echter nog gewoon de Europa Cup I heette. Nog twee te gaan om op gelijke hoogte te komen, Romelu! Tot op heden deelde Lukaku de tweede plek met Luc Nilis, die beide tijdperken meemaakte. De man met de prinsheerlijke traptechniek mocht acht keer juichen in de ECI en negen keer in de CL.