Parys waarschuwt profclubs: "Er zullen sancties komen als het niet betert"
Het Belgische voetbal beleeft woelige tijden op extrasportief vlak. Vooral vanwege het financiële plaatje komen de Belgische profclubs geregeld negatief in het nieuws, denk maar aan het supportersgeweld, de RSZ-bijdrage of (de afschaffing van) de gokreclame. Lorin Parys hoopt de komende jaren verder te werken aan het herstel van ons voetbal, ook qua uitstraling naar de buitenwereld toe.
De CEO van de Pro League is de eerste om toe te geven dat het Belgische voetbal met een imagoprobleem worstelt. Toch zijn er al stappen gezet, oordeelt hij. "Het voetbal heeft in de spiegel gekeken. We zijn niet alleen een economische sector. We willen de maïzena voor de maatschappij zijn", verwijst Parys bij Het Laatste Nieuws onder meer naar de vele sociale projecten die in de schoot van de verschillende clubs zijn opgericht. Ook wordt er meer dan ooit geïnvesteerd in dames- of G-voetbal.
Niettemin ligt er nog veel werk op de plank, is ook Parys zelf niet te beroerd om toe te geven. "We zijn absoluut niet blind voor wat er rondom ons gebeurt. Wat niet wil zeggen dat we ook blind moeten volgen wat ons opgelegd wordt", klinkt het fijntjes. De CEO haalt het voorbeeld aan van de terugschroeving van de gokreclame. "We hadden al op eigen initiatief een regeling uitgewerkt met de Kansspelcommissie. Maar plots ligt er een Koninklijk Besluit dat volgens ons en de experten van de Kansspelcommissie het beoogde doel niet zal bereiken", uit hij zijn onvrede. Volgens Parys is het voorstel dat is afgeklopt niet de juiste manier om het gokken in te perken. Bovendien zou het de Belgische voetbalclubs "twaalf tot zestien miljoen euro" kosten.
Ook de discussie rond de RSZ-heffing (waar voetballers grotendeels van gespaard blijven) toont aan dat er een verschil in visie zit tussen de politiek en de Pro League. "Volgens de regering zou de RSZ-hervorming de topsport 44 miljoen kosten. De factuur loopt nu al boven de 55 miljoen. Met nog eens een onvoorzien neveneffect van 20 miljoen euro: op die sociale bijdragen krijgen de spelers vakantiegeld. Dat levert de staat amper iets op, de spelers worden er beter van, maar wie bloedt er? De clubs", maakt Parys zich kwaad.
Steun nodig
Het lijkt alsof er een heksenjacht is geopend op de Belgische voetbalwereld, terwijl die nu net financiële steun nodig heeft vanuit de overheid, meent Parys. "In andere landen hebben clubs net Covid-steun gekrégen van hun regering. Wij krijgen alleen extra facturen", zucht hij. Alle maatregelen opgeteld zou het Belgische voetbal zo'n 90 miljoen euro verlies lijden, berekende hij. "Volgens een benchmarkrapport van de UEFA heeft geen enkele andere liga van de twintig belangrijkste Europese competities zo'n groot inkomstenverlies geleden als wij."
Toch durft het voetbal ook de hand in eigen boezem te steken. "We moeten ons financieel huishouden beter op orde krijgen, ja", geeft Parys toe. De CEO van de Pro League riep alle clubs de voorbije week dan ook bij zich om een waarschuwing af te vuren. "Ik heb heel open gezegd dat het zo niet verder kan. En benadrukt dat er sancties zullen komen als het niet betert. En snel."