De lessen na Benfica – Club Brugge: Lang te kort & Parker past niet

De lessen na Benfica – Club Brugge: Reality check, Lang te kort en mentale klap

8 maart 2023 om 16:54
Laatste update: 8 maart 2023 om 16:54

Het verhaal van Club Brugge in de Champions League is voor dit seizoen afgelopen. Dinsdag verloor Club Brugge met 5-1 van Benfica. Wat moet je onthouden van het duel in Portugal? VoetbalPrimeur.be praat je bij. 

01. Reality check
175 dagen geleden ging Club Brugge met 0-4 winnen in Portugal. Maar Benfica is straffer dan Porto. Hoe mooi de roze wolk destijds was, zo keihard donderde Club Brugge daar dinsdag van af. Benfica liet zien hoe topvoetbal eruit ziet. De Portugezen toonden hoe het spelletje gespeeld moet worden. Snelheid, techniek, uitvoering, … alles klopte. Op de UEFA-ranking is België terecht de nummer acht, maar dat de kloof tot de nummer zeven Portugal enorm is, is dat ook. België is the best of the rest, maar op het moment dat het echt begint op het grote toneel, doen we niet mee. Geen schande, wel de realiteit. 

02. Wrange nasmaak
Dit seizoen hebben we in de groepsfase van de Champions League genoten van Club Brugge. De campagne mag naar Belgische normen terecht historisch genoemd worden, toch laat de exit een erg wrange nasmaak achter. Benfica was niet één maat te groot, maar wel een maat of vier of vijf. Heel wat spelers kwamen er dinsdag nog maar eens achter waar hun plafond ligt, helaas niet op het allerhoogste niveau.

03. Nog een Lange weg te gaan
Voor de match had Noa Lang branie genoeg. Eigenlijk houden we daar stiekem van. Lang is een figuur die het Belgische voetbal kleurt of je dat nu graag hoort of niet. Lang beschikt over het nodige talent, maar kwam er dinsdag opnieuw achter dat hij nog niet zo goed is als hij soms zelf denkt. Tegen Benfica viel hij offensief niet op. Lang ging wel over de tongen nadat hij twee keer aan rood ontsnapte. Volgens de Nederlander was het niet de laatste keer dat hij tijdens deze fase van de Champions League actief zal zijn. Wij hopen het voor hem, maar de weg voor Noa naar de top is nog lang.

04. Parker past niet
Moet Scott Parker met alle zonden van Israël worden overgoten? Nee, dat zou niet fair zijn. De spelersgroep van Benfica beschikt immers zoals gezegd over veel meer kwaliteit dan de troepen van Blauw-Zwart. Toch is het ondertussen duidelijk dat Parker niet past bij Club Brugge. Het bestuur van Club Brugge maakte een fout door de Engelsman, die de Belgische competitie niet kent aan te stellen, en betaalt dat nu cash. Sinds zijn aanstelling is Parker zoekende. Elke week een nieuwe opstelling. Elke keer een verrassing van de chef. Dinsdag moest ineens Tajon Buchanan op het middenveld gaan spelen. De Canadees liep verloren en bracht door zijn positiespel ook zijn ploegmaats in de problemen. Parker stapelde de voorbije weken de foute keuzes op. Zijn positie is niet meer houdbaar.

05. Een nieuwe mentale klap
Verliezen van Benfica kan gebeuren. De Portugezen verloren in de eigen competitie dit seizoen nog maar één keer. We drukken ons dus zacht uit als we stellen dat Roger Schmidt zijn zaakjes goed op orde heeft. Toch is de manier waarop Club Brugge de boot inging erg pijnlijk en zorgt het opnieuw voor een mentale klap nadat het ook al roemloos kopje onder ging bij KV Oostende. Nu wacht in de competitie een confrontatie met Standard. Het is te hopen voor Club Brugge dat het zondag wel weerbaar is, anders dreigt het straks ook Play-Off 1 te missen. Dat is - in tegenstelling tot verliezen van Benfica - wel onacceptabel.