'Club Brugge-aanvaller Buchanan kan na elleboog achteraf geen schorsing krijgen'

'Club Brugge-aanvaller Buchanan kan na elleboog achteraf geen schorsing krijgen'

27 februari 2023 om 10:00
Laatste update: 27 februari 2023 om 10:15

De voetbalwereld heeft na dit weekend alle ogen gericht op de elleboog van Tajon Buchanan. De Club Brugge-aanvaller raakte daarmee het gezicht van Gift Orban. Alhoewel het een zware overtreding lijkt, kan er geen schorsing meer volgen nu de wedstrijd gespeeld is.

En dat heeft alles te maken met de VAR. Sinds de invoering daarvan is de reviewcommissie van de Belgische voetbalbond niet meer actief in de Jupiler Pro League.

''Maar als de scheidsrechter ook bij de reviewcommissie bij zijn standpunt zou blijven en zou oordelen dat het geen rood was, dan zou de speler nog steeds vrijuit gaan'', vertelde Bondsprocureur Verhaegen aan Het Nieuwsblad.

''Voorlopig zijn er alvast bij de voetbalbond geen plannen om de reviewcommissie weer in het leven te roepen voor 1A. Als er iets zou veranderen, moet dat ook in samenspraak met de Pro League gebeuren'', aldus Verhaegen die dus duidelijk maakt dat de omgang met schorsingen vooralsnog hetzelfde blijft.

Royal Antwerp FC-middenvelder Calvin Stengs maakte een soortgelijke overtreding als Buchanan. Stengs werd echter wél op het matje geroepen, kreeg rood én werd 3 weken geschorst. De fouten van de VAR in de Jupiler Pro League zijn hot topic geweest tijdens de afgelopen speelronden en dat wordt er na afgelopen weekend niet minder om.