Record in 't vizier: Belgische clubs moeten nog 1,1 coëfficiëntiepunten verzamelen
2023 werd ingezet met een valse noot, maar de Belgische clubs hebben hun rug gerecht op het Europese toneel. RSC Anderlecht en KAA Gent wonnen donderdag allebei hun terugwedstrijd in de play-off-ronde van de Conference League, om vervolgens via de strafschoppenserie door te stoten. Dat legt onze Europese coëfficiënt geen windeieren. Integendeel, het Belgische record verschijnt aan de horizon!
Voor de beste Belgische campagne sinds de UEFA de coëfficiëntenranglijst in het leven riep, moeten we terug naar het seizoen 2016-2017. Dat jaar totaliseerden alle vertegenwoordigers uit de Jupiler Pro League samen 12,500 punten. Dat was onder meer te danken aan Anderlecht en KRC Genk, die allebei de kwartfinales van de Europa League bereikten. Ook Gent overwinterde destijds, maar werd een ronde vroeger uitgeschakeld.
Met die historische 12,500 beëindigde België de jaarlijkse UEFA-rangschikking toen op de zesde stek, als 'best of the rest' na de vijf grote Europese competities. Een goed teken aan de wand: ook momenteel is dat de situatie. Op de Engelse Premier League (17,285), de Duitse Bundesliga (15,250), de Italiaanse Serie A (14,785), de Spaanse Primera Division (13,285) en de Franse Ligue 1 (11,750) na scoorde geen enkel land tot op heden beter. De Belgische clubs brachten tot nu toe al 11,400 punten in het mandje.
Nog drie zeges nodig
Een simpele rekenformule leert ons dat er nog 1,1 punt nodig is om het record uit 2016-2017 te evenaren. Hoeveel zeges zijn daarvoor nodig? Op papier zijn dat er drie. Voor een overwinning in een Europees eindtoernooi krijg je namelijk twee punten van de UEFA. Die moet je wel nog delen door het aantal Europese vertegenwoordigers. Aangezien België vijf clubs had die actief waren buiten de landsgrenzen, wint ons land 0,4 punten per overwinning van een afgevaardigde.
Als de loting meevalt, kunnen Anderlecht, Gent of wie weet Union Saint-Gilloise (in de Europa League) nog de broodnodige punten pakken om ons record aan diggelen te slaan. Ook Club Brugge kan op dat vlak nog van waarde zijn. Het geloof in de kwartfinales van de Champions League lijkt volledig gedoofd na de 0-2-nederlaag tegen SL Benfica, maar in Portugal zou de landskampioen er nog eens vol tegenaan moeten. Zelfs een gelijkspel kan het verschil betekenen tussen record of niet. Voor een draw krijgt ons land namelijk 0,2 punten extra op de coëfficiëntenlijst.
Daarbovenop heeft de UEFA nog een leuk bonussysteem uitgedokterd. In de Champions League én de Europa League krijgt elke ploeg die een ronde verder geraakt, namelijk een bonuspunt uitgereikt. In de Conference League is dat enkel het geval in de halve finale en de finale. Ook dat bonuspunt moet nog door vijf gedeeld worden (voor België komt dat dus neer op 0,2), maar elke habbekrats is welgekomen. Een concreet voorbeeld: als Anderlecht of Gent de halve finale van de Conference League haalt, stelt ons Belgisch voetbal haar coëfficiëntenrecord sowieso scherper. Hetzelfde geldt als Union nog twee keer zou winnen, een keer gelijkspelen en een ronde zou doorstoten, bijvoorbeeld. Er hangt nog een mooie lente in de lucht!