Wie is de nieuwe aanvaller van Anderlecht? Huisanalist bekijkt Dreyer
RSC Anderlecht heeft met Anders Dreyer een nieuwe (flank)aanvaller in huis gehaald. Huisanalist Andy Mulders heeft de winterversterking van paars-wit geanalyseerd.
RSC Anderlecht heeft een nieuwe speler binnengehaald, de Deense aanvaller Anders Dreyer. Anders werd in 2018 nog als potentieel “toptalent” binnengehaald door Brighton & Hove Albion voor 2,2 miljoen euro. Hij werd telkens verhuurd aan verschillende clubs (St. Mirren & Heerenveen) met weinig succes. Hij verkoos dan maar om in 2020 terug in Denemarken aan de slag te gaan (Midtjylland kocht hem voor 1 miljoen euro). Een jaar later werd hij verkocht aan Rubin Kazan voor zeven miljoen euro. Uiteindelijk kocht Midtjylland hem terug voor vijf miljoen euro.
Zoals je kan zien aan de bedragen (en de verschillende clubs) verloopt zijn carrière met ups en downs.
Maar wie is deze Deense flankaanvaller en waarom werd hij enkele jaren geleden bestempeld als toptalent?
Spelersprofiel
Naam: Anders Laustrup Dreyer
Nationaliteit: Deen
Geboortedatum: 02/05/1998
Positie: rechtse flankaanvaller, centrale aanvaller
Voorkeursvoet: Links
Vorige club(s): Esbjerg, Brighton & Hove Albion, St. Mirren, Heerenveen, Rubin Kazan, FC Midtjylland
Stijl van spelen
Anders Dreyer speelt voornamelijk aan de rechterkant, als aanvallende middenvelder of als rechtse flankaanvaller. Als linksvoetige flankaanvaller op de rechtse flank komt hij vaak naar binnen om met zijn linkse voet een gevaarlijke actie uit te voeren. Hij is meer een “smalle aanvaller” dan een echte buitenspeler. Dit valt ook op als we naar de heatmap van Anders gaan kijken. Hij is een intelligente en creatieve speler met een goede visie en gebruikt korte combinaties zeer goed om ruimte te creëren en anderen in het spel te betrekken.
Hij heeft een behoorlijke versnelling, maar mist in mijn ogen wat dynamiek en is over het algemeen niet de snelste. Daarnaast is hij ook goed in het 1-tijds spel. Door zijn snelle en korte handelingen is hij onvoorspelbaar in zijn acties (zowel in de passing maar ook zijn individuele acties). Als laatste punt wil ik zijn doelgerichte trappen naar doel in de verf zetten. Hij kan trappen naar doel vanuit alle hoeken en afstanden, vooral in en rond de 16-meter. Deze zijn zeer doelgericht en zuiver geplaatst.
Speler in balbezit
Rechtse aanvallende (linksvoetige) middenvelder die vooral naar binnen zal komen in balbezit. Hij is niet de speler die voornamelijk op de flank zal blijven staan. Hij is in staat om consequent de ruimte in het strafschopgebied te vinden en hij maakt goede runs vanuit wijde posities naar het centrum om de ballen vanaf de andere flank aan te vallen. Hij voelt zich op zijn gemak met de bal aan zijn voeten. Daarnaast heeft hij een indrukwekkende behendigheid om snel te handelen in de kleine ruimtes. Zijn beweging in en rond het strafschopgebied is goed.
Ook nog even vermelden dat Dreyer in staat is om met goede nauwkeurigheid gericht naar doel of een teamgenoot uit te kiezen vanuit een stilstaande fase.
Zoals je in dit voorbeeld kan zien is hij niet de flankspeler die tegen de zijlijn speelt, maar eerder een flankaanvaller die naar binnen zal komen om aanspeelbaar te zijn.
Hier gaat hij de individuele actie aan en door zijn hoge handelingssnelheid en wendbaarheid kan hij enkele tegenstanders afschudden.
Hij blijft naar binnen komen en de ruimte centraal opzoeken om tot een gevaarlijk schot naar doel te bekomen.
Een ander voorbeeld van zijn aanvallende positiekeuze. Hij kiest positie voor doel en hij zorgt ervoor dat hij in de ‘dode hoek’ staat van zijn rechtstreekse tegenstander. Eigenlijk komt hij net iets te laat in de 16-meter.
Maar omwille van het mistasten van de tegenstander komt hij toch in scoringspositie. Ondanks dat de tegenstander volledig de mist in gaat, is hij wel alert en gefocust op wisselende situaties.
Hij neemt de bal aan met zijn rechtse voet en legt de bal in één tijd klaar voor zijn betere linkse voet.
Hierdoor heeft hij drie keuzes (zoals jullie kunnen zien op de foto). Verste hoek en korte hoek (beide volledig open) en hij kan de bal ook nog afleggen voor de infiltrerende medespeler, die ook volledig vrij staat.
Hier een duidelijk overzicht in welke zone hij voornamelijk speelt.
Door deze goede loopactie (en uitstekende dieptepass) komt Dreyer alleen voor de doelman. Door zijn uitstekende afwerking scoort hij hier een doelpunt.
Speler in balverlies
Wat gaat zijn takenpakket zijn bij RSCA in balverlies. Doorgaans is Anders Dreyer niet de speler met veel defensieve verantwoordelijkheden. Als we naar zijn tengere lichaamsbouw gaan kijken (1m74) kan hij wel eens de fysieke duels ondergaan. Maar Anders is niet een speler die direct zal opgeven in een onderling duel. Ondanks zijn tengere lichaamsbouw heeft hij toch de wil om te vechten voor de bal.
Werkpunten
- Moet krachtiger in de onderlinge duels worden, fysieke duels
- Meer variatie brengen in zijn spel. Speler komt zeer vaak van de rechtse flank naar binnen om zij tegenstander uit te schakelen.
- Kan ook afwerken met zijn rechtse voet, maar gebruikt 80% toch zijn linkse voet.
Conclusie
Dreyer lijkt technische vaardigheden te hebben die (voor mij persoonlijk) beter geschikt zijn voor een iets meer centralere rol, maar zijn werktempo en energie gaan RSCA goede opties bieden in wijde posities. Hij kan vanuit deze positie naar binnen komen om tot een gevaarlijke actie te komen. Dit kan een versterking zijn voor RSCA, gevolgd door een groter potentieel. Maar ik heb toch enkele vraagtekens bij zijn “atletisch vermogen” in een fysieke competitie zoals de Jupiler Pro League.