Rode Duivels opgelet: Huisanalist licht sterke punten Marokko uit
De Rode Duivels nemen het in de tweede groepswedstrijd op tegen Marokko. De Belgen wonnen met 1-0 van Canada en Marokko speelde 0-0 gelijk tegen Kroatië. Huisanalist Andy Mulders komt met een tweedelige analyse over de tegenstander van dienst. Eerst komen de sterke punten aan bod en vervolgens de zwakke.
Marokko gaat het WK in met frisse ideeën. De ex-manager Vahid Halilhodžić werd ontslagen door de Marokkaanse voetbalbond.
De komst van de nieuwe manager, Walid Regragui, heeft het team weer een positieve boost gegeven. Met het belangrijkste aspect Hakim Ziyech, die zich terug ter beschikking stelt voor de Marokkaanse nationale ploeg (hij had een onenigheid met de vorige Bondscoach). Regragui nam pas in september 2022 de leiding over het team. Het team stond toen al bovenaan de rangschikking en was al de baas over de poule. Toch geeft deze coach een nieuw team met een andere identiteit en andere ideeën.
(Verwachte) opstelling:
Ik verwacht Marokko op dit WK in een 1-4-3-3 - formatie met Yassine Bounou (Sevilla) als doelman. Achteraan zijn Romain Saïss (Besiktas en kapitein van dit team), Hakimi (PSG) en Mazraoui (Bayern Munchen) een zekerheid, die laatste twee zijn echter twijfelachtig voor de match tegen de Rode Duivels. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor Achraf Dari (Stade Brestois) als de andere centrale verdediger maar ik denk dat Nayef Aguerd (West Ham United) zal spelen. Ik zet Achraf Hakimi op de linkse back positie en Noussair Mazraoui op de rechtse back positie. Beide spelers zijn van nature uit een rechtse back maar ik zet Mazraoui op rechts vanwege zijn goede connectie met Ziyech.
Aan de andere kant hebben Hakimi en Boufal (+ Ounahi) een zeer goede connectie. Op het middenveld zie ik Sofyan Amrabat (Fiorentina en ex-Club Brugge) als meest centrale middenvelder met naast hem Azzedine Ounahi (Angers) met iets ervoor Selim Amallah (Standard Luik) (eerst had ik gekozen voor Amine Harit (Olympique Marseille), maar hij raakte net voor de start van dit WK geblesseerd). Hakim Ziyech (Chelsea) en Sofiane Boufal (Angers) zijn zekerheden op de flanken. Als spits maakte ik te overweging tussen Youssef En-Nesyri (Sevilla) en Abderrazak Hamdallah . Als ik dan ga kijken naar de statistieken en het complementaire dan zou ik voor Hamdallah verkiezen, ook al verwacht ik dat Walid Regragui voor En-Nesyri zal kiezen
(Hamdallah speelt momenteel bij Al-Ittihad. Hij speelde 6 wedstrijden en scoorde 4 doelpunten. Youssef En-Nesyri speelt in La Liga bij Sevilla en is geen basisspeler).
Daarnaast wil ik toch nog de volgende speler vermelden om zeker in de gaten te houden. Abdessamad Ezzelzouli, 20 jaar en speler van Osasuna (huurspeler FC Barcelona). Hij speelt op de (vooral linkse) flank en heeft een geweldige individuele actie in de voeten. Als een wedstrijd volledig op slot ligt of Boufal / Ziyech moest uitvallen, dan hebben ze in Ezzelzouli een potentiële vervanger op de bank zitten.
In de afgelopen wedstrijden stond Marokko (meestal) opgesteld in een 1-4-1-4-1-formatie, met een stijl die gebaseerd is op het creëren van kansen door combinatiespel en pogingen om balbezit te houden in een geduldig systeem.
Opbouw Marokko:
Hier zie je voorbeeld van de opstelling bij de start van een opbouw. Je ziet hier de 2 CV’s heel laag staan en een verdedigende middenvelder ertussen. De ruimte tussen de laagste defensieve middenvelder en het middenveld is zeer groot.
Hier een voorbeeld van een opbouw van achter uit. Doelman heeft de bal en speelt de vleugelverdediger in (CV’s zijn gedekt). Een defensieve middenvelder komt in de ruimte tussen de 2 CV’s. De vleugelverdediger aan de andere kant (zie rechts bovenaan) neemt een hogere positie in.
Vleugelverdediger ontvangt de bal en zijn eerste actie is voorwaarts gericht.
Centrale middenvelder ontvangt de bal en de vleugelverdediger wordt een ‘inverted wingback’. Flankaanvaller haakt af om de bal te ontvangen.
Hier zie je de positie van de ‘inverted wingback’ (rode cirkel) vs. de flankaanvaller (gele cirkel). Tegenpartij zet goed druk vooruit en de centrale middenvelder kan enkel terug spelen naar de CV (defensieve middenvelder blijft in steun (blauwe cirkel). Ook leuk om te weten is dat de centrale middenvelder de plaats overneemt van de rechtse vleugelverdediger, waardoor de vleugelverdediger (rode cirkel) naar binnen kan komen en hier ook aanspeelbaar kan zijn.
Rechtse flank (oogpunt Marokko) zit volledig dicht, dus proberen ze de andere flank te bereiken. Linkse vleugelverdediger blijft goed breed en hoog staan. Rechtse vleugelverdediger staat nu centraal. Defensieve middenvelder (rode cirkel) is nu ook aanspeelbaar.
Doordat ze de defensieve middenvelder inspelen, proberen ze de tegenstander uit hun zone te lokken. Hierdoor kan er ruimte ontstaan tussen de linies van de tegenstander.
De doelman ontvangt de bal en kan de andere CV inspelen. Linkse vleugelverdediger staat weer hoog in positie. Wat ook opvalt: de goede wisselwerking tussen de vleugelverdedigers en de flankaanvallers (hier zie je nummer 7 naar binnen komen en de vleugelverdediger terug positie kiezen in de vrije zone tussen de linies.)
Linkse vleugelverdediger wordt ingespeeld en de centrale middenvelder komt weer in steun.
Linkse vleugelverdediger en CV worden onder druk gezet (centrale middenvelder is ook ‘gemarkt’) dan proberen ze een linie over te slaan en zoeken ze hier de flankaanvaller die in de bal zal komen.
Hier zie je de linkse flankaanvaller in de bal komen waardoor hij zijn medespeler meerdere opties kan bieden. Let ook even op de inverted wingback (nummer 2 – rode cirkel) die hier ook in steun komt. De middenvelders moeten dan de positie van deze wingback innemen.
Andere (rechtse) flankaanvaller kiest hoger positie en ze spelen een lange bal richting de andere flank. Doordat de ‘inverted wingback’ naar binnen is gekomen moet de tegenstander kiezen: inverted wingback coveren of de flankaanvallervolgen.
Hier zie jet het doel wat Marokko wil bereiken. De bal geduldig rondspelen, tegenstander uit positie lokken en uitbreken via de creatieve flankaanvallers / opkomende vleugelverdedigers.
Marokko zal vooral proberen op balbezit zal spelen in de opbouw. Als we even gaan kijken naar de filosofie van de (nieuwe) Bondscoach Walid Regragui dan vallen meteen zijn Franse ideeën en mentaliteit op. Hij is geboren en getogen in Frankrijk en heeft hier ook zijn coaching opleiding voltooid. Voetbal van achteruit, veel technische kwaliteiten, proberen hoge druk op de tegenstanders te zetten en enkele spelers die de vrijheid krijgen van de coach.
Wanneer Marokko balbezit krijgt, proberen ze het spel vanaf de verdediging op te bouwen in plaats van de lange ballen. Sofyan Amrabat blijft centraal en komt tussen de centrale verdedigers in de opbouw van achter uit. Hierdoor gaat Marokko met een 4 tegen 1 opbouwen. Wanneer dit centraal niet lukt, gaan ze het proberen via de flanken. De technische kwaliteit van zowel Hakimi als Mazraoui stelt hen in staat om dit vaak te doen.
In balverlies kiezen ze in dit voorbeeld voor een hoger blok / midden blok. Dit is niet echt duidelijk voor de spelers (zie de ruimtes tussen de linies). De CV’s hebben de neiging om achteruit te lopen omdat ze onzeker lijken over de aanvallende looplijnen van de tegenstander. Een centrale middenvelder staat hoger, flankaanvallers komen naar binnen. Vleugelverdedigers komen naar binnen om het speelveld kleiner te maken. De flankaanvallers zijn niet de meest sterke spelers in de defensieve omschakelingen.
Sterke punten
- Aanvallende flanken
Als je kijkt naar de ‘aanvallende weelde’ van dit Marokko op beide flanken (Hakimi – Boufal aan de ene kant en Mazraoui – Ziyech aan de andere kant), dan kan je toch wel over kwaliteit spreken. In offensieve overgangen is Marokko erg moeilijk te verdedigen vanwege het aantal bekwame, technisch vaardige spelers die in de vrije ruimtes kunnen lopen. Mensen als Hakimi en Boufal zijn erg snel en hun dribbelvermogen (in combinatie met die snelheid) betekent dat ze erg gevaarlijk kunnen zijn als ze in open ruimte lopen.
Hier duikt de flankaanvaller in de vrije ruimte.
De vleugelaanvaller (Ziyech) heeft veel technische kwaliteiten en kan gemakkelijk de tegenstander opzoeken en uitschakelen. In aanvallend opzicht heeft Marokko veel kwaliteiten. Hier zie je een centrale middenvelder infiltreren en een mogelijk aanbieden in de aanvallende ruimte. Een andere speler haakt af voor de flankaanvaller nog een optie te bieden.
Ziyech kiest ervoor om de bal in de aanvallende ruimte te spelen.
Hij speelt de bal voor doel waar er veel aanvallende spelers van Marokko aanwezig zijn (overtal proberen te creëren).
Nog een voorbeeld van de aanvallende weelde van Marokko. Nummer 2 (op de foto = Hakimi) speelt de bal in naar de centrale middenvelder en maakt de loopbeweging voorwaarts.
Centrale middenvelder kan de bal aannemen, draaien en de ruimte zoeken. Flankaanvaller (Ziyech) staat goed breed tegen de zijlijn en is aanspeelbaar. Hakimi maakt de voorwaartse loopbeweging en probeert de tegenstander uit hun zones te halen.
Centrale middenvelder kiest ervoor om Ziyech in te spelen. Hierdoor moet de tegenstander een keuze maken: doordrukken op Ziyech of in positie blijven staan. Doordrukken is de ruimte vergroten tussen de vleugelverdediger en de CV = groot gat.
Dit is het teken voor Hakimi om de ruimte te zoeken achter de vleugelverdediger van de tegenstander. (Vleugelverdediger van de tegenstander gaat druk zetten op Ziyech en er ontstaat een ruimte in zijn rug.)
Hakimi probeert hier gebruik van te maken en duikt deze vrije ruimte in. Ziyech speelt de bal in 1 tijd in deze ruimte.
Hakimi kan de bal net niet onder controle krijgen, maar de tegenstander had dit door en kan deze gevaarlijke actie onderbreken.
- Uitgaan van eigen sterkte
Dit punt kan positief of negatief uitdraaien. Ze zullen zich niet snel aanpassen aan een tegenstander en gaan uit van eigen sterkte. Hierdoor moet je als team zeer goed opletten, zeker met spelers zoals Hakimi, Mazraoui, Ziyech en Boufal. Daarnaast moeten deze spelers ook een groot loopvermogen hebben, met name de flankverdedigers en de middenvelders. Van de middenvelders wordt verwacht dat ze aanvallend en verdedigend aanwezig zijn en positioneel sterk zijn (1 middenvelder, defensief ingestelde, moet de controle behouden).
- Snelle aanvallende omschakelingen via de beide flanken
Hier gaat Marokko een snelle uitbraak opstarten. Defensieve middenvelder speel de flankaanvaller (die naar binnen is gekomen). Defensieve middenvelder staat er vooral voor de controle, creativiteit en snelheid is vooral voor de andere centrale middenvelder en de flankaanvallers (alsook de vleugelverdedigers).
Ziyech ontvangt hier de bal in de vrije ruimte. Meestal zoekt hij hier de andere flankaanvaller op, die hier de vrije ruimte voor zich heeft.
Zoals je hier kan zien zijn er veel spelers van Marokko die de voorwaartse (aanvallend ingestelde) loopbewegingen maken.
Ze proberen om een overtal te creëren in de aanvallende zones. Ziyech kiest hier goed positie in de vrije zone en ontvangt de bal.
- Hakim Ziyech
Hij is terug onder de nieuwe Bondscoach, de sterspeler van dit Marokko. Momenteel heeft hij niet de beste vorm te pakken, maar hij heeft zeker de kwaliteiten om een meerwaarde te zijn in deze groep. Hij is in staat om magische momenten te creeren. Hij kan dit team van Marokko bij de hand nemen en een wedstrijd beslissen.
Ziyech ontvangt hier de bal in de vrije zone en scant de aanvallende vrije ruimtes.
Hij heeft gezien dat de linkse flankaanvaller de voorwaartse loopbeweging maakt en er is ruimte.
Met zijn traptechniek en inzicht kan hij (relatief gemakkelijk) de perfecte lange ballen geven, in de vrije ruimtes.
Conclusie
Marokko heeft veel aanvallende weelde. Ook is er nog aanstormend talent op komst met KRC Genk-sterkhouder El Khannouss. Vooral de flanken moeten in het oog worden gehouden. De commotie rond de bondscoachwisseling lijkt ook voorbij en Marokko focust zich volledig op het WK.