Fredberg moet Anderlecht-blazoen oppoetsen: Deen kent iets van heropbouw en jeugd

24 oktober 2022 om 17:00
Laatste update: 24 oktober 2022 om 17:00

RSC Anderlecht likt haar wonden na een schandalig sombere wanvertoning op bezoek bij Standard Luik. De harde kern liet zich er van haar lelijkste kant zien, tot woede en treurnis van het bestuur, al blijft die niet doof voor de vele klachten. Het ontslag van Felice Mazzu hangt in de lucht. Aan inkomende zijde zou Anderlecht dan weer in zee willen met Jesper Fredberg. Wat valt er te weten over die Deen? VoetbalPrimeur.be zoekt het uit.

Tussen de vele zwarte berichten kwam er maandagochtend ook een opvallend nieuwtje naar buiten: Anderlecht zit in vergevorderde onderhandelingen met de 41-jarige Fredberg. Die bekleedt momenteel de functie van sportief directeur bij Viborg FF, een club uit zijn thuisland. Diezelfde rol zou hem toebedeeld worden in het Lotto Park. De vervanger van Mazzu wordt hij dus niet, ook al heeft Fredberg in het verleden al (kort) de honneurs waargenomen als T1. De bedoeling zou eerder zijn om Peter Verbeke te ontlasten, die als CEO veel ruimere verantwoordelijkheden heeft dan louter het sportieve.

Het zou ons niet verbazen mochten de vele Anderlecht-supporters de naam 'Fredberg' deze ochtend even door Google gejaagd hebben. Een ronkende naam kan je de Deen bezwaarlijk noemen. Dat is niet geheel onbegrijpelijk. Zo heeft hij als speler geen reputatie opgebouwd. Als vijftienjarige viel hem nochtans al een profcontract te beurt bij AGF Aarhus. Een doorbraak zat er niet in, waardoor Fredberg nog als tiener (!) koos voor een vervolg als jeugdtrainer. Vroegrijp, met andere woorden.

Die link met de jeugd zal als een rode draad doorheen zijn loopbaan blijven kronkelen. Via kleinere verenigingen werkte Fredberg zich op tot gerespecteerde jeugdcoach bij topclubs als Aarhus en Brondby IF. Dat werk viel ook bij de Deense voetbalbond in de smaak. In 2014 stelde die hem aan als nationale beloftecoach. Die episode zou twee jaar duren en vestigde zijn naam verder in het internationale voetbal. Het buitenland lonkte. Bij Omonia Nicosia (Cyprus) en Panathinaikos (Griekenland) werd Fredberg tot technisch directeur van de jeugdacademie benoemd. 

Ervaring in verbouwingswerken
Zijn uitvoerige kennis over en ervaring met jeugdwerking zal Anderlecht hoe dan ook als muziek in de oren klinken. Meer dan ooit lijkt het erop dat de heropleving van de club vanuit Neerpede moet komen, al heeft de reputatie van de opleiding de voorbije weken en maanden een deuk gekregen. Technisch blijven de Anderlecht-youngsters superieur, maar op mentaal en fysiek vlak durven ze al eens kopje onder gaan bij de grote jongens. Beschikt Fredberg over de knowhow om die pijnpuntjes aan te pakken?

Als sportief directeur zal zijn takenpakket evenwel omvangrijker zijn dan enkel het jeugdbeleid. Het A-elftal weer naar de hogere regionen in de Jupiler Pro League stuwen, dát wordt de voornaamste bekommernis. De voorbije drie jaar heeft Fredberg in ieder geval al bewezen dat hij zo'n traject in de vingers heeft. In 2019 ging hij de uitdaging als sportieve eindverantwoordelijke aan bij Viborg. Als eenmalige bekerwinnaar was die club lange tijd een vaste waarde in de Deense Superligaen, maar de jaren voor zijn aanstelling moest het een degradatie slikken.

Fredberg zette zijn schouders onder het project en die bleken bijzonder krachtig. In zijn eerste seizoen liep Viborg nog nét de promotie mis, maar het jaar erop was het wel raak. Als kampioen vierde de ploeg haar wederoptreden op het hoogste niveau. Bij die nieuwe start deed Viborg vervolgens meer dan enkel overleven. Uiteindelijk zou het zich parkeren op plek zeven, mét een Europees ticket als beloning bovendien. In de huidige Conference League overleefden de Denen twee voorrondes, om finaal de toegang tot de groepsfase ontzegd te worden door West Ham United. De Londenaren doen in Anderlecht zeker een belletje rinkelen ...

De warme drillsergeant
Qua profiel en cv lijkt Fredberg dus een geknipte kandidaat om de uitdaging aan te gaan, maar de actuele malaise bij Anderlecht vereist ook een sterk karakter. Wie in een storm wil overleven, moet stevig op zijn voeten staan. Op dat vlak heeft de veertiger nog een ander interessant carrièrepad bewandeld. Fredberg werkte namelijk even als politie-agent en diende zelfs in het Deense leger. Een sergeant van The Danish Royal Guard, geef toe, die zou de gepamperde Anderlecht-jonkies toch eens een welgekomen schop onder de kont moeten geven?

Toch wordt Fredberg verre van omschreven als een norse en spijkerharde drillsergeant. Integendeel, zijn jarenlange contacten met jeugdspelers wijzen op een zekere warmte en inlevingsvermogen in zijn menselijke relaties. Dat stelde ook Morten Jensen, die hem aan boord haalde bij Viborg. "Wij zien een breed scala aan goede vaardigheden, samen met mooie persoonlijke kwaliteiten", omschreef hij Fredberg bij zijn aanstelling in 2019. Diezelfde lofzang zou Verbeke deze week ook wel eens kunnen bovenhalen.