Doelpunt of geen doelpunt? 'Pro League denkt al twee jaar niet meer aan Hawk-Eye'

18 oktober 2022 om 10:51

Simon Mignolet hield tegen RSC Anderlecht opnieuw de nul. Een bal van Fabio Silva ging al dan niet volledig over de lijn, maar dat kon de wedstrijdleiding niet met het blote oog waarnemen. Een Hawk-Eye-systeem is er in België niet en zal er voorlopig ook niet komen.

In 2020 was er in Club BruggeRoyal Antwerp FC ook een twijfelgeval. De wedstrijdleiding keurde destijds een bal van Hans Vanaken goed en Blauw-Zwart won met 1-0. Na die goal kwam het Hawk-Eye-systeem ter sprake bij de Pro League, maar daar bleef het bij. De doellijntechnologie werd niet ingevoerd in de Jupiler Pro League. De reden? Het kostenplaatje.

Er bestaat een systeem waarbij de ref een signaal krijgt wanneer de bal volledig over de lijn is, maar dat is voor de Belgische clubs te duur bevonden. "We hebben de prijzen laten opvragen voor de installatie van een professioneel systeem zoals in Engeland. De profclubs hebben toen beslist dat de kostprijs te hoog uitkwam voor het aantal verwachte fases", stelt Stijn Van Bever in Het Laatste Nieuws.

De technologie kwam er dus niet in België. En in de voorbije twee jaar was het ook geen issue meer voor de Belgische profclubs. "Sindsdien is dat dossier niet meer heropend binnen de Pro League", laat de woordvoerder van de Pro League nog weten. Het kostenplaatje zou voor de Belgische clubs samen zo'n 5.000.000 euro bedragen. Ondanks dat de meeste teams pro het systeem zijn, gaat die investering – zeker door de coronacrisis – te ver voor de Pro League-clubs.