Vijf lessen uit speeldag 11: Koude Kempen-douche, niet meer koppig en daar is Paul

10 oktober 2022 om 10:20

Na een intens weekend heeft ook de elfde speeldag van de Jupiler Pro League haar geheimen prijs gegeven. Verschillende topclubs konden opgelucht ademhalen, op Club Brugge na dan, terwijl onderaan stilstaan gelijk staat aan achteruitgaan. Vijf lessen om te onthouden uit speeldag 11, geserveerd door VoetbalPrimeur.be.

Kempische koude douche
De ene (magische) avond is de andere niet. 96 uur na de historische 2-0-overwinning tegen grootmacht Atlético Madrid moest Jan Breydel even knipperen met de ogen. Een ontnuchterende 0-2-nederlaag in eigen land, en dat tegen KVC Westerlo, toch een ander kaliber dan Antoine Griezmann en co. Wie een gebrek aan concentratie en motivatie vermoedt, denkt maar best iets anders, want Club voetbalde wel degelijk een karrenvracht aan doelkansen bij elkaar. De efficiëntie van op het kampioenenbal ontbrak echter ... Zo is het nogmaals bewezen: in voetbal heeft elk duel haar eigenheid.

(H)ongeremd Gent
Contrasten tussen twee opeenvolgende wedstrijden, deel twee. Ook KAA Gent kan erover meespreken. Na drie nederlagen op rij wisten De Buffalo's dat enkel drie punten in Eupen volstonden om een (nakende?) crisis te bezweren. Waar de aanvalslinie uitblonk in onmondigheid tegen Djurgardens, sneed het Am Kehrweg wel als een scherp mes door (weliswaar malse) boter. Niet voor het eerst nam Hyun-seok Hong zijn ploeggenoten bij de hand. Het speloverzicht van de Zuid-Koreaan is om van te smullen, zijn tweede treffer zondagmiddag had zelfs iets Messiaans. Goed voor het ... zevende (!) doelpunt uit zijn profcarrière. Daarvan maakte de 23-jarige Hong er vier bij Gent, meer dan de helft dus. Heeft Hein Vanhaezebrouck de juiste snaren geraakt?

Koppigheid overboord
Het moet een bevreemdend gevoel geweest zijn voor de Anderlecht-aanhang. Uit protest kwamen de meegereisde bezoekers in Mechelen pas in minuut 12 het stadion binnen, nét toen Wesley Hoedt met een opzichte duwfout een strafschopovertreding had veroorzaakt. Zucht. Na een verder ontluisterende eerste helft werd de guillotine al opgesteld voor Felice Mazzu, maar kijk, de trainer-onder-vuur gooide het tijdens de rust eindelijk over een andere boeg. Hoedt bleef in de kleedkamer en Anderlecht switchte van die door velen vervloekte 3-5-2 naar een 4-4-2. Drie kwartier later zaten er drie doelpunten én drie extra punten in de tas. Koppigheid mag dan geen der zeven hoofdzonden zijn, het lijkt tijd dat Mazzu ook die slechte eigenschap afzweert.

Eindelijk Paul
66 rozen in Genkse loondienst en Gouden Stier geweest, maar voor aanvang van dit weekend stond de teller van Paul Onuachu op ... één doelpuntje. Dat aantal heeft hij tegen KV Kortrijk verdrievoudigd. Dankzij een knappe kopbal en een vlekkeloze strafschop van haar aanvalsleider slaagde KRC Genk erin om in het spoor van koploper Royal Antwerp FC te blijven. Door blessureleed heeft het een tijdje geduurd voor de motor van Onuachu warm draaide, maar die lijkt stilaan op toerental te komen. Als de Nigeriaanse dubbele meter zijn hoogvorm terugvindt, wordt Genk meer dan ooit een uitdager om rekening mee te houden voor Antwerp en Club Brugge.

Status quo in de loopgraven
Zowat een derde van de Jupiler Pro League zit erop, maar werkelijk niemand die er gif op durft innemen om de drie degradanten nu al te voorspellen. Speeldag 11 heeft de mist in de glazen bol niet doen opklaren, wel integendeel. Van nummer elf Sint-Truiden tot rode lantaarn SV Zulte Waregem verloor iedereen, op het magere gelijkspelletje tussen RFC Seraing en KV Oostende (1-1) na dan. En zo voelen liefst acht ploegen het degradatiemoeras weer wat hardnekkiger aan de schoenen zuigen. Het voorjaar van 2023 zou wel eens tot ongeziene zenuwinzinkingen kunnen leiden.