Genks verkoopdienst getipt: kaarten liggen helder, behalve voor vraagstuk Dessers

15 juli 2022 om 11:00
Laatste update: 16 juli 2022 om 10:50

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan twee weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In het tweede deel van deze reeks, aflevering vier: van welke spelers kan KRC Genk best nog afscheid nemen?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens de eerste week werd bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. Deze week leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Vertrekgeruchten
De hoofdrolspelers van de vorige zomermercato hebben hun glansrol een jaar later gewoonweg opnieuw tot zich genomen. Net als toen duiken voornamelijk de namen van Théo Bongonda, Jhon Lucumi en Paul Onuachu op in de binnen- en buitenlandse voetbalmedia. Voor die eerste is er al een oplossing uit de bus gekomen. Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten zal Genk een dienst bewijzen door haar wispelturige vleugelaanvaller weg te kapen. Daar staat ongetwijfeld nog een sappig appeltje voor de dorst tegenover, al hoeft Dimitri de Condé nu ook weer niet de hoofdprijs te verwachten.

In het geval van Lucumi en Onuachu kan dat wél nog. Een belangrijke kanttekening is evenwel dat de interesse in beide heren op een gevoelig lager pitje staat dan een jaar terug. Atalanta Bergamo werd als meest concrete aanbidder voor Lucumi genoemd, terwijl Onuachu de voorbije weken slechts vaag gelinkt werd aan een - weliswaar indrukwekkend - lijstje clubs: Atlético Madrid, Besiktas, Fiorentina, Lazio en vooral Wolverhampton Wanderers. De ironie van het momentum: waar Genk vorige zomer hemel en aarde bewoog om haar sterkhouders binnen boord te houden met het oog op een (uiteindelijk faliekant uitgedraaide) titelstrijd, zou een gebrek aan bevredigende aanbiedingen nu opnieuw voor een verlengd verblijf kunnen zorgen.

Eigenlijk zit Genk in een luxepositie, want nog een seizoen over klasbakken à la Lucumi en Onuachu kunnen beschikken, wie zegt daar nu ‘neen’ tegen? Aangezien elke voetballer bij een club echter over een houdbaarheidsdatum beschikt, zouden wij het bestuur aanraden toch minstens de helft van dat duo te laten vertrekken. Gezien de weelde achterin kan Lucumi misschien wel het best gemist worden. Vergis je verder niet: ook een heleboel andere Genkies lopen, naar goede gewoonte, in de kijker. Pakweg Gerardo Arteaga, Junya Ito en Mike Trésor staan evenzeer in een hele hoop scoutingsboekjes met stip genoteerd, bewijzen recente geruchten. Dat is nu eenmaal vaste prik bij een club die erop gericht is om jonge, talentvolle voetballers te helpen doorstromen naar een Europese topcompetitie.

Als laatste uit het rijk der geruchten nog even aandacht voor een ‘speciaal geval’. Na zijn memorabele (Europese) campagne bij Feyenoord beheerste Cyriel Dessers wekenlang het nieuws, ook in het buitenland. Een verlengd verblijf in de Kuip leek de meest aannemelijke vervolgweg, maar financieel kregen de Rotterdammers het plaatje niet rond. Vervolgens leek het slechts een kwestie van tijd voor Dessers een andere, fraaie werkgever zou vinden. Inmiddels zitten we echter op een week van de competitiestart en is de hype wat bekoeld. Dat maakt het niet langer ondenkbaar dat de goaltjesdief gewoon voor een herkansing gaat in het Genkse blauw-en-wit.  

Zoeken best andere oorden op
Bongonda staat al met anderhalf been voorbij de drempel van de Cegeka Arena en voor twee anderen zit het Genkse verblijf er ook nagenoeg op. Normaal gezien zouden Sébastien Dewaest en Ike Ugbo deze zomer elders een nieuwe verbintenis moeten tekenen. Voor die laatste zou dat een relatief eenvoudige opdracht moeten zijn, dankzij zijn vijf Ligue-1-treffers sinds hij in januari op uitleenbasis naar het eerder bescheiden Troyes vertrok. Dewaest lijkt dan weer eerder binnen de eigen landsgrenzen te moeten speuren. Bij OH Leuven was de mandekker nog een vaste waarde. Op zijn 31e zouden er zeker nog enkele goeie jaren moeten in zitten, weliswaar niet langer aan de Belgische top. Controleur Eboué Kouassi lijkt daarnaast ook een geheide exit-kandidaat, ware het niet dat hij in maart nog maar zijn kruisbanden scheurde. Een gegadigde vinden wordt dan ook verschrikkelijk moeilijk. Voor het overige oogt de Genkse selectie momenteel al behoorlijk smal, dus zijn nog meer vertrekkers niet bepaald aan de orde.

Verhuuropties 
Die laatste opmerking over de eerder dunne spoeling is onlosmakelijk verbonden met de ambitie om weer meer jeugd te laten doorbreken in het A-elftal. Bij de beloften beschikt(e) Genk namelijk over een erg succesvolle generatie. Pareltjes als Jay-Dee Geusens, Andras Nemeth en Luca Oyen zouden vanaf eind juli al regelmatig speelkansen kunnen/moeten krijgen van Wouter Vrancken. Uiteraard zullen niet alle U21’ers zich kunnen openbaren. Voor hen wacht echter een andere mooie uitdaging in de Challenger Pro League. Een nood aan verhuren is er daarom niet meteen.

VP’s vertreklijstje voor Genk:

VERKOPEN: Bongonda, Dewaest, Kouassi, Lucumi, Ugbo

VERHUREN: /