JPL-sterren van morgen: Geusens klaar om het spel te verdelen bij KRC Genk

1 juli 2022 om 20:00
Laatste update: 1 juli 2022 om 20:00

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ieder jaar breken er talenten door. Dat zal in het seizoen 2022 – 2023 ook zo zijn. VoetbalPrimeur.be vroeg aan zijn huisanalist Andy Mulders om van elke G6-ploeg één speler te kiezen, die dit jaar kan doorbreken.

Mulders kreeg van VoetbalPrimeur enkele spelregels opgelegd. Het talent in kwestie moet jonger zijn dan 21 jaar en mag maximaal vijf duels op de teller hebben staan bij de A-ploeg. De duur dat een speler bij de club op loonlijst staat, is niet van tel. Mulders geeft ons een inkijk op wat we mogen verwachten van het talent. Wat zijn de sterke punten en waarin moet het talent nog groeien.

Eerder werden Julian Duranville (Anderlecht) en Lynnt Audoor (Club Brugge) en Arthur Vermeeren (Antwerp) uitgelicht, nu is het de beurt aan Jay-Dee Geusens.

Spelersprofiel
Naam: Jay-Dee Geusens
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 05/03/2002
Positie: Centraal Middenveld
Voorkeursvoet: Beide (voorkeur rechts)
Vorige club(s): Zutendaal, KRC Genk Jeugd

Stijl van spelen
Als je naar Jay-Dee kijkt dan zie je aan zijn postuur dat hij al aanspraak kan maken voor het eerste elftal. Met zijn 1m85 is hij een (relatief vrij grote) centrale middenvelder en ook nog eens (gezond) agressief. Hij stort zich in tackles, klaar om te profiteren van elk gebrek aan inzet van de tegenstander. Daarnaast is hij ook nog sterk aan de bal en zeer moeilijk hem fysiek/krachtig van de bal te zetten.

Maar deze agressie looft Geusens' kwaliteit in balbezit. Ten eerste heeft hij een zeer goede passing in de voeten (zeker de lange ballen zijn van uitstekende kwaliteit). Hij houdt van de Hollywood-ball (=gedurfde poging om een assist te geven en dan alle schijnwerpers naar zich toe te trekken, ook al was deze poging te opzichtig). Meestal doet hij dit door een lange bal te versturen van de ene zijde naar de andere. Dit kan natuurlijk ook via een doorzichtige doorsteekpass over de grond. De visie is dus zeker aanwezig.

Kortom, hij weet perfect hoe hij een bal moet trappen. Zijn handelsmerk is dan ook de vrije trappen voor doel. Wanneer hij achter de bal staat, beseffen de tegenstander vrij snel dat dit zeer gevaarlijk kan zijn.

Dit koppelt hij ook aan zijn creativiteit. Hij leest het spel zeer goed. Van het moment dat hij de bal ontvangt, weet hij al waar de tegenstanders staan en waar de vrije ruimtes zich bevinden.

Je kan hem beetje vergelijken met de speelstijl van Miralem Pjanic.

Speler in balbezit
Zorgt voor creativiteit op het middenveld. Speler met een uitstekende lange bal, correcte passing en zeer goed technisch vermogen. Van het moment dat hij de bal krijgt denkt hij vooruit. Hij scant ook de vrije ruimtes over het veld en kan deze ballen tot in de perfectie trappen.

Speler in balverlies
Zijn defensieve omschakeling is goed. Gezond agressief en gaat volop met zijn fysieke body in de strijd. Maar hij doet niet alles op kracht. Hij heeft ook nog een zeer goede technische bagage om uit een moeilijke situatie te komen.

Werkpunten
- Zijn luchtduels en kopspel: Dit doet hij zelden een luchtduel aangaan. Hij is hier dan ook (ondanks zijn gestalte) totaal niet goed in.
- Snelheid: Hij kan wel eens (puur op snelheid) eraf gelopen worden.


Hier krijgt Jay-Dee de bal voor zijn linkse voet. 1e controle is perfect en hij trapt met zijn linkse voet (niet zijn voorkeursvoet) de bal recht in de winkelhaak.


Hiermee wil ik laten zien dat Jay-Dee Geusens een zeer goede traptechniek heeft, met beide voeten. Hij twijfelt niet en trapt met beide voeten zeer gericht en dreigend naar doel.


Zoals aangegeven trapt Jay-Dee ook alle vrije trappen. Hij trapt de bal (met zijn rechtervoet) over de muur van de tegenstander.


Je ziet hier de bal mooi onder de deklat binnen vallen. Zeer gericht en met de juiste kracht en finesse trapt hij de vrije trappen dreigend naar doel.


Hier krijgt hij de bal toegespeeld (tussen 3 tegenstanders). Hij scant de ruimte waar hij zich in begeeft en heeft ook al gezien dat er op de rechtse flank een medespeler vrij staat (tegen de lijn).


Hij duikt in de vrije ruimte (witte zone) zodat hij de tijd heeft of een perfecte crosspass te geven.


Dit is de lijn die de bal neemt.

Conclusie
Net zoals Anderlecht weet KRC Genk telkens wel veelbelovende talenten op te leiden. Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne hebben de lat echter hoog gelegd. Geusens heeft alvast kwaliteit om door te breken in het eerste elftal van Wouter Vrancken. Wordt hij de toekomstige spelverdeler bij de Limburgers?