Finale Anderlecht-Gent, Lets make it ten versus Zijde geried voor de vierde

18 april 2022 om 08:10

Het wachten is gedaan, het is Paasmaandag dus tijd voor de Bekerfinale. RSC Anderlecht gaat in de Heizel op zoek naar haar tiende bekersucces. KAA Gent kan voor de vierde keer in haar clubgeschiedenis de beker meenemen naar Oost-Vlaanderen.

Anderlecht en Gent waren de voorbije jaren niet de echte typische bekerploegen. In de voorbije tien seizoenen won geen van de twee topclubs de prijs. In 2019 ging het voor Gent mis in de finale tegen KV Mechelen. Tegen de toenmalige tweedeklasser waren de Buffalo's de topfavoriet, maar door doelpunten van Nikola Storm en Germán Mera verloor Gent met 1-2. Anderlecht stond de laatste keer in de finale in 2015. Tegen Club Brugge ging paars-wit met 2-1 onderuit. Het was de match waardoor Lior Refaelov tegenwoordig zegt dat hij nog iets goed te maken heeft met de supporters van Anderlecht.

In totaal won KAA Gent drie keer de Beker van België, samen met Royal Antwerp is dat het minste keren van de grote zes. Het laatste bekersucces dateert van 2010. Cercle Brugge werd destijds met 3-0 cijfers verslagen. De laatste twee doelpunten van de Buffalo's vielen toen pas in de absolute slotfase nadat Elimane Coulibaly na 34 minuten Gent op voorsprong had gebracht. Ook in 1984 na een 2-0 zege tegen Standard en in 1964 was er Gentse triomf. Bij de eerste bekerzege van ARA La Gantoise was Eric Lambert de grote man met drie goals tegen KFC Diest (4-2 na verlengingen).

Anderlecht was jarenlang de recordhouder met het meeste aantal bekerzeges, maar Club Brugge nam die eer over. Paars-wit zit sinds 2008 aan negen bekerzeges. Toen werd KAA Gent met 3-2 verslagen. Anderlecht wil maar wat graag maandag aan tien zeges komen en zo weer in het spoor van Club Brugge komen. Blauw-Zwart telt elf eindzeges. Anderlecht verloor in het verleden vier finales.