Vier vragen en antwoorden over de overname en financiële situatie van Newcastle

26 oktober 2021 om 17:00

Newcastle United is plotseling de rijkste club ter wereld. De overname door een Saoedische investeringsmaatschappij laat de fans van The Magpies dromen van Kylian Mbappé, Erling Haaland en Neymar in hun shirt. VoetbalPrimeur zocht uit hoe realistisch dat is en welke koers Newcastle zal gaan varen.

Hoe veel geld is er beschikbaar gekomen?
De overname van Newcastle United door de Saoedi's was groot nieuws in de voetbalwereld. Dat is ook niet gek, want in één klap werd de club uit Noordoost-Engeland de rijkste voetbalvereniging ter wereld. De eigenaars, die tachtig procent van de aandelen in handen hebben genomen, vertegenwoordigen een waarde van 367 miljard euro. Ter vergelijking: de sjeik die de City Football Group runt, staat in de boeken voor een bedrag van 29 miljard.

Dat is dus nog niet één tiende van de waarde die door de eigenaars van Newcastle wordt vertegenwoordigd, maar het beeld vertekent wel een klein beetje. De aandelen zijn namelijk in handen van de groep 'Public Investment Fund' en niet van één persoon, wat bij andere clubs wel het geval is. Zouden de Saoedi's besloten hebben om de aandelen op naam van één iemand te laten zetten, bijvoorbeeld kroonprins Mohammed bin Salman, dan zou zijn waarde op 17 miljard uitkomen.

Welk deel daarvan kan uitgegeven worden?
Het is goed om te vermelden dat maar een heel klein deel van die bedragen meteen geïnvesteerd kan worden in nieuwe spelers. Clubs hebben tegenwoordig te maken met Financial Fair Play en die regels dwingen vermogende eigenaars ertoe om niet veel meer uit te geven dan er binnenkomt. In totaal mag er over een periode van drie jaar 124 miljoen euro verloren worden door Newcastle en dus kan er uitgeteld worden hoe hoog het transferbudget is.

Door de zuinige Mike Ashley, de vorige eigenaar van The Magpies, werd namelijk maar weinig geld uitgegeven. Over de laatste drie jaar noteerde Newcastle derhalve een Financial Fair Play-winst van ongeveer 120 miljoen euro. Dat betekent dat er bijna 250 miljoen euro beschikbaar is om in januari uit te kunnen geven. Het is echter de vraag of het verstandig is om dat meteen te spenderen, aangezien dat geld in de jaren erna dus ook weer deels terugverdiend moet worden.

Kan dat bedrag nog hoger uit gaan vallen?
Ja, Newcastle heeft de mogelijkheid om nog meer geld uit te geven in januari. Dat kan op twee manieren bereikt worden en het verkopen van spelers is de simpelste manier. Daardoor komt er meer geld binnen, wordt er extra winst gemaakt over de laatste drie seizoenen en groeien de mogelijkheden om nieuwe spelers te halen. Het gat met de Financial Fair Play-grens van 124 miljoen wordt dan immers nog groter.

De tweede manier is een stuk gecompliceerder: het afsluiten van gunstige sponsorcontracten met de Saoedische investeerders. Dit is een tactiek die door Manchester City al eerder werd toegepast: bedrijven die gelieerd zijn aan de eigenaar betalen veel geld om sponsor te worden van de club en daardoor stijgen de inkomsten en de mogelijkheden om geld uit te geven. Het is overigens nog maar de vraag of dit mogelijk gaat zijn voor Newcastle.

De rest van de Premier League wil dit namelijk aan banden gaan leggen door regelgeving op te leggen die ervoor zorgt dat 'eigen bedrijven' geen sponsor van een club kunnen worden. Die regel is nu al een maand van kracht en de meeste Engelse clubs hopen dat dit vanaf januari permanent gaat gelden, zodat The Magpies niet nóg meer transfergeld hebben. Als dit er niet doorheen komt, zou Newcastle in het gunstigste geval namelijk nog 400 miljoen euro (!) extra uit kunnen geven.

Hoe zal dat geld uitgegeven gaan worden?
De nieuwe eigenaars van de 'Geordie-club' hebben nog niet al te veel laten weten over de te varen koers. Bij monde van woordvoerster en mede-investeerder Amanda Staveley werd wel gezegd dat de bedoeling was om veel te investeren, maar daarmee werd niet alleen op de transfermarkt gedoeld. Zo zouden de jeugdopleiding, infrastructuur en de community rond de club ook onder handen genomen gaan worden. Als doelstelling werd wel gezegd dat er prijzen gepakt moeten gaan worden.

Het ontslag van trainer Steve Bruce lijkt de eerste stap op weg naar de 'nieuwe toekomst'. De Engelsman mocht vlak na zijn duizendste wedstrijd als proftrainer zijn biezen pakken en de bedoeling is dat er een gerenommeerde coach binnen wordt gehaald die leiding gaat geven aan het project. Samen met een directeur voetbalzaken die de juiste spelers binnenhaalt en binnen de FFP-kaders blijft, moet Newcastle binnen enkele jaren een club zijn om rekening mee te houden.

Bronnen: The Newcastle Chronicle en Threadreader