DE TIEN: Deze transfervrije buitenlanders zijn een buitenkans voor Belgische clubs

19 augustus 2016 om 19:00

Nog een tweetal weken en dan sluit de transfermarkt onverbiddelijk haar deuren. Zowat alle Belgische clubs hebben al heel wat spelers aangetrokken en verhandeld, maar toch hopen ze stuk voor stuk nog op een buitenkansje. Aangezien de spaarpotjes stilaan leeg beginnen te geraken, biedt VoetbalPrimeur.be tien transfervrije buitenlandse pistes aan.

Onder meer de transfervrije Nicklas Bendtner en Nicolai Boilesen werden al in verband verbracht met Belgische clubs, maar er zitten nog heel wat potentiële aanwinsten zonder contract. Donderdag tipten we onze ploegen al over enkele transfervrije landgenoten. Nu kijken we ook eens over de landsgrenzen heen. Tussen haakjes geven we steeds de leeftijd weer van de speler en de club waar hij het laatst actief was.

Anele Ngongca (28, Troyes)
Beginnen doen we met de man die het minst introductie nodig heeft. Sinds 2008 werkte Anele ruim 200 wedstrijden af in het shirt van KRC Genk. De komst van trainer Peter Maes betekende echter het einde in Limburg voor de Zuid-Afrikaanse rechtsback. Zijn contract werd in onderling overleg ontbonden, maar dat wil niet zeggen dat Anele niet meer van waarde kan zijn voor een andere Belgische club.

Victor Anichebe (28, West Bromwich Albion)
Bij de Premier League-fanaten doet de naam van de Nigeriaan zeker een belletje rinkelen. Anichebe voetbalde tussen 2005 en 2013 immers bij Everton FC, waar hij nadien nog drie jaartjes West Brom aan toevoegde. Na een tegenvallend laatste seizoen is hij nu echter op zoek naar een nieuwe club. De beresterke aanvaller legde overigens al een testperiode af bij Waasland-Beveren.

Stefan Babovic (29, Partizan Belgrado)
Talent heeft deze Servische middenvelder voldoende, maar hij maakte niet altijd de juiste keuzes. Partizan Belgrado vormt de rode draad doorheen zijn loopbaan: Babovic passeerde drie keer bij de Servische topclub. Avonturen bij Feyenoord en Real Zaragoza liepen echter faliekant af. Sinds januari zit hij, ondanks een vaste basisstek bij Partizan, zonder club.

Sebastian Boenisch (29, Bayer Leverkusen)
Waarschijnlijk de grootste naam uit dit lijstje, deze Boenisch. De veertienvoudige Poolse international groeide het voorbije decennium uit tot een vaste waarde in de Bundesliga, bij bekende namen als Schalke 04, Werder Bremen en recent Bayer Leverkusen. Daar kwam hij vorig seizoen wel maar tot 548 minuten. Desondanks is de linksachter enkel spek voor de bek van onze topclubs.

Uros Djurdjevic (22, US Palermo)
In de zomer van 2013 leek Djurdjevic nog te gaan tekenen bij RSC Anderlecht, maar die deal werd uiteindelijk opgeblazen. Paars-wit ging dan maar voor landgenoot Aleksandar Mitrovic. Uiteindelijk belandde Djurdjevic bij Vitesse. Na een wisselvallig verblijf in Arnhem koos de talentvolle aanvaller voor Palermo, maar dat draaide helemaal op een sisser uit.

Papa Gueye (32, Dnipro Dnipropetrovsk)
Hoewel Gueye de voorbije twaalf maanden 22 keer in de basis startte bij Dnipro, hadden de Oekraïners hem voor het komende seizoen niet meer nodig. De Senegalese verdediger, die al zijn gehele Europese carrière in Oekraïne doorbrengt, is uiteraard behoorlijk op leeftijd. Toch zou hij met zijn ervaring een meerwaarde kunnen betekenen voor heel wat Belgische verenigingen.

Anel Hadzic (27, Eskisehirspor)
Een geboren Bosniër, maar Hadzic bouwde zijn voetbalcarrière op in Oostenrijk. Na enkele succesvolle jaren bij SV Ried trok de middenvelder medio 2013 naar topclub Sturm Graz. Daar wierp hij zich meteen op tot vaste basiskracht. De voorbije zes maanden kreeg Hadzic zijn kans bij het Turkse Eskisehirspor. Ook daar speelde de dertienvoudige international zowat alles.

Christopher Samba (32, Dinamo Moskou)
De Congolees heeft een gelijkaardig profiel als Gueye. Jarenlang was Samba een rots in de branding in de achterhoede van Blackburn Rovers. In 2011 besloot de imposante mandekker pas echt poen te gaan scheppen bij Anzhi Makhachkala. De voorbije jaren stond Samba, die ook een Frans paspoort heeft, onder contract bij Dinamo Moskou, waar hij geteisterd werd door enkele blessures.

Ronnie Schwartz Nielsen (26, Esbjerg fB)
De Deen zou een interessante optie kunnen zijn voor een Belgische middenmoter. Tussen 2011 en 2014 ontpopte Schwartz zich tot goalgetter bij Randers, waar hij 37 competitietreffers liet noteren. En Avant Guingamp haalde hem naar de Ligue 1, maar die overstap verteerde de aanvaller niet goed. Tijdens uitleenbeurten aan Brondby en Esbjerg vond hij echter zijn neusje voor de goal terug.

Danilo Soares (24, FC Ingolstadt)
Een Braziliaanse linksback, welke club droomt daar nu niet van? Danilo Soares vervulde die rol alvast met verve tussen 2013 en 2015 bij tweedeklasser Ingolstadt. Nadat hij een stevig steentje bijgedragen had aan de promotie, verdween de 24-jarige linksachter vorig seizoen naar de bank. Momenteel hoopt Soares op een nieuwe uitdaging om zijn loopbaan te herlanceren.