Advocaat over transferoorlog rond jonge talenten: “Laten ouders belofte tekenen”

Advocaat over transferoorlog rond jonge talenten: “Laten ouders belofte tekenen”

2 mei - 23:01
4

Ilyes Bennane, voetbalt vanaf volgend seizoen bij de U15 van RSC Anderlecht. De 13-jarige voetballer komt over van KRC Genk en ook Club Brugge toonde interesse. Het wordt voor Bennane al zijn vierde club, eerder speelde hij ook voor KAS Eupen en Standard. Sportadvocaat Wouter Janssens vertelt over de transfers op steeds jongere leeftijd.

De transferstrijd tussen de clubs zorgt ervoor dat het leven van de jonge voetballers en hun families overhoop komen te liggen. De Pro League wil strengere regels invoeren, maar er is de vrees dat het probleem verschoven gaat worden.

“Vroeger kon men een eerste arbeidsovereenkomst tekenen op 16 jaar", schetst Janssens de situatie. "Het probleem was dat clubs uit het buitenland dan een jaar eerder de spelers kwamen halen”, citeert Sporza sportadvocaat Janssens.

Janssens vertelt verder dat door de buitenlandse interesse de ondergrens is verlaagd, volgens Janssens vervroegd dat juist het probleem. “Dus wat doen clubs? Ze laten de ouders een belofte ondertekenen - tegen een financiële vergoeding - dat hun kind op z'n 15e een contract zal tekenen. Gebeurt dat niet, dan volgt een boete”, geeft Janssens aan.

 Volgens de sportadvocaat is dat een fenomeen dat de Pro League niet kan verhelpen. Janssens geeft aan dat de clubs de strijd op talenten van die leeftijd moeten staken. “Het liefst met een gentlemen’s agreement”, besluit Janssens.