Tien mogelijke opvolgers voor Vrancken: veel JPL-bekenden, Hasi met stip op één

Tien mogelijke opvolgers voor Vrancken: veel JPL-bekenden, Hasi met stip op één

10 mei - 12:15 Laatste update: 12 mei - 19:15
18

Er is een trainerscarrousel van jewelste op til in de Jupiler Pro League. Wouter Vrancken is de eerste die het spel in beweging heeft gezet. Zijn onmiddellijke vertrek bij KRC Genk is intussen bevestigd, binnenkort tekent hij bij KAA Gent. Zo moeten de Limburgers op zoek naar hun twaalfde hoofdcoach in tien jaar tijd. VoetbalPrimeur.be doet tien suggesties.

Janne Andersson
Aftrappen doen we waarschijnlijk met de opvallendste vogel. Aangezien Genk graag in Scandinavië rondspeurt, zou het niet eens verbazen mocht Andersson op het lijstje staan. Tussen 2016 en november 2023 was hij bondscoach van Zweden. Met dat land haalde hij de kwartfinale op het WK in Rusland en ook op Euro 2020 waren de noorderlingen aanwezig. Toen duidelijk werd dat het EK van komende zomer onhaalbaar bleek, kwam er een einde aan zijn bewind. Kanttekening: Andersson coachte nog nooit buiten Zweden.

Wim De Decker
Het verleden toonde al aan dat Genk er niet voor terugdeinst om jeugdige en/of lokale trainers een kans te bieden. In dat plaatje past De Decker wel. De oud-middenvelder staat nog altijd te boek als de man die Royal Antwerp FC terug naar de hoogste klasse loodste. Sindsdien verliep zijn loopbaan hobbelig. Bij KAA Gent, MSK Deinze én SK Beveren kreeg hij vroeger dan verwacht de bons. Een vlekkeloze solliciatie kan je dat moeilijk noemen …

Jonas De Roeck
Een gelijkaardig profiel als De Decker, maar anno 2024 toch wat hoger aangeschreven. Bij KVC Westerlo bewees De Roeck uit het juiste trainershout gesneden te zijn. Bovendien was hij voordien als assistent aan de slag bij RSC Anderlecht. Het reilen en zeilen binnen een topclub zijn hem dus niet vreemd. Als Genk gecharmeerd is, schiet het wel best snel in actie. KV Mechelen trekt naar verluidt ook aan zijn mouw.

Thorsten Fink
Even te rade gaan bij de buren is altijd een optie. Bij Sint-Truiden heeft Fink in amper één jaar tijd bijzonder veel krediet opgebouwd. De Duitser hoefde geen dure aanwinsten, maar zette vol in op de lokale jeugd. Mét succes, want De Kanaries voetbalden fris en fruitig en nestelden zich moeiteloos (en tegen vele verwachtingen in) in de middenmoot. Zeker een aanrader voor Genk, al is het de vraag hoe gevoelig een overstap zou liggen binnen regio Haspengouwen.

Óscar García
Enkele kilometers verder westwaarts loopt een andere buitenlander rond met een aantrekkelijk cv. Met dienstverbanden bij onder meer Brighton & Hove Albion, Saint-Etienne, Olympiakos en Celta de Vigo steekt García vele andere trainers uit de JPL naar de kroon. Die rijke ervaring zou uitstekend van pas kunnen komen in Genk. Aan Den Dreef viel de Spanjaard niet super hard op, maar zelf gaf hij alvast aan een trede hoger te mikken. Wees maar zeker dat zijn dossier bij verschillende Belgische topclubs bovenop de stapel ligt.

Besnik Hasi
De uitgelezen kandidaat? In ieder geval vinkt Hasi een heleboel Genkse vakjes af. De Kosovaar spreekt Nederlands, heeft een verleden bij de club, bewees al prijzen te kunnen pakken en brengt vuur en karakter in een elftal. Dat laatste is één van de pijnpunten die de breuk met Vrancken heeft veroorzaakt. Het staat al vast dat Hasi niet verder gaat met KV Mechelen. Over gesprekken met Genk is nog niets geweten, maar het zou eerder verrassen als die er niét zouden komen. Zeker nu bij Gent al een gegeerd trainerspostje ingenomen is.

Carl Hoefkens
Bij zowat alle Belgische clubs die op zoek gaan naar een nieuwe T1 zal de naam van Hoefkens wel eens vallen. Of de voormalige Rode Duivel uiteindelijk ook onderdak vindt, is dan weer een andere vraag. Met achtereenvolgende uitdagingen bij Club Brugge en Standard Luik koos hij tot dusver voor de lastige weg. Die keuzes pakten verkeerd uit. Voor zijn eigen carrière zou het waarschijnlijk wenselijker zijn om eens wat lager te mikken. Maar ja, als Genk belt …

Miron Muslic
Toegegeven, op bepaalde vlakken zien we de match totaal niet. Het directe voetbal dat Muslic bij Cercle Brugge predikt, staat zowat haaks op de Genkse spelfilosofie. Beide kampen lijken moeilijk te verzoenen. Toch zou het de moeite waard zijn om Muslic aandachtig onder de loep te nemen. De Bosniër straalt uit wat de Limburgers momenteel goed kunnen gebruiken: sympathie, mentaliteit en optimisme. Dan trap je met plezier eens een bal plompverloren naar voren!

Gerhard Struber
Enkele jaren terug geraakte Genk overtuigd van het profiel van Hannes Wolf. Met Struber is er een trainer vrij op de markt die in dezelfde lijn ligt. De Oostenrijker behoort tot de Red-Bull-school, wat hij tussen 2020 en 2023 mocht demonstreren in New York. Daar hangt meteen ook een link met Limburg aan vast: hij werkte er samen met Dante Vanzeir. Dit seizoen vatte Struber aan als hoofdcoach van RB Salzburg, maar in maart moest hij daar al opkrassen.

Ruud van Nistelrooij
Als Genk niet te ver over de landsgrenzen tuurt, krijgt het al snel Eindhoven in zicht. In het seizoen 2022-2023 had PSV een clublegende aangesteld in de persoon van Van Nistelrooij. Die deed het meteen ook keurig, door zowel in de Supercup als de bekerfinale Ajax te verslaan. Ondanks die dubbele prijs gingen beide partijen na één jaar al uit elkaar. Sindsdien zit Van Nistelrooij zonder club. Zijn naam werd al in verband gebracht met Club Brugge, maar ook Genk hoeft niet bij voorbaat kansloos te zijn.