De 26 voor Euro 24: uitbreiding klinkt De Winter en Vermeeren als muziek in de oren

De 26 voor Euro 24: uitbreiding klinkt De Winter en Vermeeren als muziek in de oren

10 mei - 10:00
3

Temidden het gewoel in de nationale en Europese competities is Domenico Tedesco druk in de weer met zijn voorbereiding op Euro 2024. Op dinsdag 28 mei maakt de bondscoach zijn selectie bekend, die recent werd uitgebreid van 23 naar 26 spelers. Er vallen ongetwijfeld nog enkele knopen door te hakken, waar VoetbalPrimeur.be graag bij helpt.

Zo’n tweeënhalve week voor de bekendmaking is de spanning bij heel wat Rode Duivels te snijden. Niet alleen omdat een heleboel onder hen nog voor enkele belangrijke duels staan met hun respectievelijke clubs, maar evenzeer vanwege het nakende EK. Voor een dozijn onder hen wordt het nagelbijten of hun naam zal vallen op 28 mei. De beslissing van de UEFA om de maximumnorm op te trekken naar 26, zal dan ook op gejuich onthaald zijn. Het kan het finale zetje betekenen voor enkele randgevallen.

In een vorige inschatting eind maart had VoetbalPrimeur.be de volgende achttien spelers opgelijst als zekerheden in de EK-selectie van Tedesco:

Doel: Koen Casteels, Thomas Kaminski, Matz Sels
Verdediging: Timothy Castagne, Wout Faes, Zeno Debast, Jan Vertonghen, Arthur Theate
Middenveld: Kevin De Bruyne, Orel Mangala, Amadou Onana, Youri Tielemans
Aanval: Johan Bakayoko, Yannick Carrasco, Jérémy Doku, Romelu Lukaku, Loïs Openda, Leandro Trossard

Voorlopig zijn er geen signalen om dat achttiental in twijfel te trekken. Ouderdomsdeken Jan Vertonghen blesseerde zich vorig weekend wel in de stadsderby met Union Saint-Gilloise, maar RSC Anderlecht communiceerde meteen dat het EK niet in gevaar komt. Verder gaat het Orel Mangala wat minder voor de wind: sinds zijn winterse overstap naar Olympique Lyon zit hij vaker op de bank dan hem lief is. Toch lijkt de middenvelder op beide oren te kunnen slapen. Bij Tedesco ligt hij namelijk in de bovenste schuif. Als die achttien namen overeind blijven, betekent dat dat er nu nog acht stekjes over zijn (en geen vijf zoals in maart). Of dat de keuze van Tedesco zal vereenvoudigen, is dan weer twijfelachtig … VoetbalPrimeur.be wikt en weegt de kanshebbers per linie

Verdediging
In de achttienkoppige selectie van hierboven is de achterlijn eerder dun bezaaid. Zowel op rechts, centraal als op links komt er nog (minstens) één pion bij. De ervaring van Thomas Meunier zou van pas komen in een vrij jonge groep. Bij Trabzonspor heeft hij als vaste basisklant stevig aan zijn fysieke paraatheid kunnen werken. Hij neemt het op rechts op tegen jonkies als Alessio Castro-Montes, Kyriani Sabbe, Killian Sardella en Hugo Siquet. Stuk voor stuk talentrijk, maar nooit of nauwelijks eerder opgeroepen. Zou dat er in juni dan plots wel van komen? Het zou ten zeerste verbazen.

Aan de overzijde lijkt de weg open te liggen voor Olivier Deman. De voorbije interlandperiodes kreeg hij uitvoerig zijn kans. Bovendien volgt Tedesco spelers uit de Bundesliga nu eenmaal met nét wat meer aandacht. Dat komt Maxim De Cuyper hoogstwaarschijnlijk zuur te staan. Voor de centrale rol is Koni De Winter de meest vooruitgeschoven man. Bij zijn debuut tegen Ierland deed hij het niet onaardig. Nu Genoa zijn aankoopoptie zal lichten bij Juventus, zit het mentaal ook snor. Zo heeft De Winter een streepje voor op Jorne Spileers, bijvoorbeeld.

Middenveld
Zou Arthur Vermeeren al gebaald hebben over zijn wintertransfer naar Atlético Madrid? Dat de metronoom tijd nodig heeft om zich in te werken in het elftal van Diego Simeone, is niet meer dan normaal. Daardoor is zijn EK-selectie wel op de helling komen te staan. Mogelijk heeft de UEFA hem een reddingsboei toegeworpen. Met 26 is er wat meer ademruimte om Vermeeren, toch nog steeds een Duivel met een uniek profiel, op te roepen.

Datzelfde geldt uiteraard ook voor Mandela Keita (Antwerp) en Aster Vranckx (VFL Wolfsburg), twee types waarvan Tedesco wild wordt. Opnieuw lijkt die laatste dankzij zijn clubkeuze het voordeel van de twijfel te hebben: de Bundesliga staat nu eenmaal hoger aangeschreven dan (een zwalpend) Antwerp. En wat met een herboren Hans Vanaken? De laatste weken scheert de tweevoudige Gouden Schoen weer bijzonder hoge toppen bij Club Brugge, niet in het minst in de dubbele confrontatie tegen Fiorentina. Onder Tedesco mocht hij enkel in juni 2023 eens zijn koffers pakken, weliswaar zonder speelminuten te maken. Een zomer in Duitsland lijkt daarom nog steeds slechts ijdele hoop.

Aanval
Drie extra plaatsjes: elke voetbalromanticus bidt dan dat die voornamelijk in het aanvallende compartiment worden opgevuld. Charles De Ketelaere vertolkte een glansrol in de plaatsing van Atalanta voor de Europa-League-finale en hoeft zich geen zorgen meer te maken over Euro 2024. Waarschijnlijk doet Dodi Lukebakio dat ook niet, aangezien hij in de kwalificatiecampagne geregeld voor vuurwerk zorgde. Hij groeit bovendien weer naar zijn beste niveau toe bij Sevilla FC. Voor Michy Batshuayi kan de uitbreiding naar 26 eveneens een gouden zaak zijn. In de schaduw van Romelu Lukaku en Loïs Openda komt een sluipschutter altijd goed uit op een eindtoernooi.

Tot slot werpen we nog twee minder voor de hand liggende kanshebbers op. Een Turkse kampioen, bijvoorbeeld, in de gedaante van Dries Mertens. De leeftijd begint te wegen, dat was in zijn laatste optredens als Rode Duivel al duidelijk. Maar met zijn geniale baltoets en sympathieke karakter heeft de pocketaanvaller misschien toch nog wat te bieden aan deze groep. Even geniaal, maar nog iets gekker is een omschrijving die je op Alexis Saelemaekers kan kleven. Bij Bologna pakt de Brusselaar regelmatig uit met een flitsende actie en/of doelpunt. Wordt hij de joker in de selectie van Tedesco? Antwoord op 28 mei!

De acht bijkomende spelers in de EK-selectie volgens VP.be:
Batshuayi, De Ketelaere, Deman, De Winter, Lukebakio, Meunier, Vermeeren en Vranckx